Babiččina starodávná, vláčná vánočka

patří nepostradatelně k dobré národní kuchyni

Babiččina starodávná, vláčná vánočka

Příspěvekod babi » 03 pro 2010, 23:05

120g másla
80g jemného krystalového cukru
3 žloutky
špetka soli
kůra z půl citronu vosku zbaveného
tlučená vanilka, nebo 1 vanilkový cukr
25g droždí, nebo 7g balíček sušeného
1/4l mléka
500g hladké i krupičkové mouky (používám polohrubou, nebo 1:1), ale v Kanadě jsem používala all-purpose
50g hrozinek + 40g sušeného červeného rybízu, vše předem oprané a namočené v trošce rumu
50g citronády (používám i víc a někdy míchanou kandovanou kůru z citronu a pomeranče)
60g oloupaných opražených mandlí, na hrubo posekaných
trošku strouhaného muškátového oříšku
trošku mletého kardamomu
1 vejce na potření
oloupané, celé mandle na ozdobu

V míse si umícháme máslo do pěny, přidáme cukr, žloutky, sůl, kůru a vanilku a třeme pomocí robota do husta.

Do mísy připravíme prositou mouku a uděláme do ni důlek. Do toho vlijeme vykynutý kvásek, připravený z droždí, troškou cukru, malé části mouky a trochou vlahého mléka. Přidáme ostatní mléko, máslové těstíčko a v míse vypracujeme tuhé těsto. Přendáme na vál a ještě dále vypracujeme. Přidáme slité hrozinky a rybíz, mandle, citronádu. Přendáme do trochou oleje vymaštěné mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynouti po 1 hodinu, nebo až se těsto zdvojnásobí v objemu. (Někdy dávám těsto kynout do zhasnuté, vlažné trouby).

Vykynuté těsto na vále vyválíme ve velkou rolku, kterou nakrájíme na osum dílů (jeden ukrojím vždy o trochu větší). Ze čtyř vyválíme válečky, které zapleteme na ¨cop¨ a konce dobře stiskneme dohromady. Položíme jej na máslem pomaštěný plech (nebo vyložený pečícím papírem, záleží na plechu), spojíme dlaně dohromady a roztáhneme střed ¨copu¨ po celé délce do stran. Upleteme si cop ze tří válečků a ten položíme na první ¨cop¨. Hranou jedné dlaně stlačíme ¨cop¨uprostřed. Smáčkneme dobře konce naplocho a ty zasuneme pod první ¨cop¨. Poslední díl těsta (ten větší) rozkrojíme na dva a vyválíme válečky, které stočíme (jako motouz) a položíme úplně nahoru vánočky. Konce smáčkneme dohromady naplocho a ty zasuneme pod první ¨cop¨.

Vánočku zajistíme (napícháme uprostřed v odstupech špejle, důležité je zajištění konců) asi pěti špejlemi tak 12cm dlouhými. Přikryjeme utěrkou a dáme vykynouti.

Vykynutou potřeme trochu našlehaným vajíčkem, na každou vystouplou část ¨copů ¨položíme celou mandli, necháme trochu oschnout a pak ji ještě jednou potřeme.

Dáme péci do dobře předehřáté trouby (asi 200°C) a když se vánočka začíná červenat, teplotu snížíme (170–180°C, volně přikryjeme pečícím papírem (který jsme přeložili napůl podélce a zase otevřeli) a dopečeme ji zvolna po asi 1 hodinu. Poznáme, že je upečená, když do ní zapíchneme špejli a ta po vyjmutí zůstane čistá. Po upečení se vánočka nechá dobře vystydnout a pak se odstraní špejle. Když je vánočka asi uprostřd pečení, otočím ji v troubě tak, aby ta strana co byla vzadu, byla nyní vpředu (tak se vánočka stejnoměrně upeče). Podle toho jakou máte troubu, můžete dovnitř vložit ohnivzdornou misku s vodou, aby v troubě vzniklo vlhké teplo.

V naši rodině se jí samotná, anebo pomazaná medem. Peču jich postupně několik před svátky, během svátků a po svátcích, protože kousek Vánočky máme rádi ke snídani.
Přílohy
bab05010301.jpg
bab05010301.jpg (12.3 KiB) Zobrazeno 3866 krát
Uživatelský avatar
babi
Kuchtík
 
Příspěvky: 41
Registrován: 05 lis 2010, 16:06
Bydliště: Ottawa

Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka

Příspěvekod drobek » 04 pro 2010, 16:54

Ach Babi, to jsem rád, moc rád, že jsi tu. Už jsem ze zoufalství přidal sám tvůj recept na mušle se špagetama.
A ta vánočka vypadá o moc líp než maminčina, a to byl pro mně vrchol lahůdek.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka

Příspěvekod babi » 05 pro 2010, 18:23

Drobku, moc dekuji! Co se tyce receptu jsem Ti prece rikala, ze cokoliv se Ti bude libit, tak je Tvoje a me to jenom potesi...
Uživatelský avatar
babi
Kuchtík
 
Příspěvky: 41
Registrován: 05 lis 2010, 16:06
Bydliště: Ottawa

Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka

Příspěvekod drobek » 05 pro 2010, 18:25

:AA Babi, však se činím, jak sis jistě všimla. bezostyšně probírám Labužníka, protože když jsi autorka tam, je to tvůj recept a basta. A fotka taky. Ať si trhnou nohou. CC
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová


Zpět na Moučníky a jiné sladkosti

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků

cron

x