Perníková srdce a zvířátka

patří nepostradatelně k dobré národní kuchyni

Perníková srdce a zvířátka

Příspěvekod jaga » 26 lis 2010, 18:59

Tyhle perníky pečeme v naší rodině pravidelně na vánoce a velikonoce. Bývají to takové perníkové dílny, těsta dělám 3-4 dávky, během dne se sejde 10,14 i více lidí, každý si vykrájí, upeče a nazdobí své perníčky a taky si je odnese. Velice nápadité perníčky mívají děti, někdy z těsta i modelují. Mým dalším úkolem je pro všechny navařit, už se osvědčil stálý jídelní lístek - polévka zelňačka a bramborový guláš.
Těsto na perníky připravuji asi týden předem, ale několikrát i pouhé dva dny před pečením a vyjdou vždycky dobře.

Potřebujeme:

65 dkg hladké mouky, mám vyzkoušenou i žitnou i špaldovou, je to jedno,
35 dkg moučkové cukru,
10 dkg tekutého medu,
5 dkg rozpuštěného másla,
1 dkg jedlé sody (je to vrchovatá mocca lžička),
4 celá vejce,
1 čajová lžička mleté skořice,
1 čajová lžička celého anýzu,10 kuliček černého pepře,5 kuliček nového koření,
cca 30 hřebíčků, 5 hvězdiček badyánu,

Poleva na zdobení:

1 bílek,
14 dkg 2x!! osátého cukru,
1/2 pol. lžíce citronové šťávy


Na vál proseji mouku, cukr, do důlku naleji med, máslo a nasypu sodu a pomleté koření. Koření si připravuji sama, melu na starodávném bakelitovém, snad cestovním, mlýnku na kávu, koření je jemnější než z hmoždíře.
Těsto zadělávám postupně přidávanými vajíčky a dobře zpracuji, až se začíná lesknout. Zabalím do potravinářské folie a dám do chladna. Každou dávku zpracovávám ručně a zvlášť - nemám robot, který by tohle těsto" utáhl". Pak rozválím na asi 3-4 mm silnou placku a vykrajuji tvary (a nezapomenu na dírky na pověšení), kladu na mírně tukem vymazaný plech a peču do růžova. Teprve teď potřu rozšlehaným vajíčkem a dám dopéci do pěkné hnědé barvy. Takto pečené perníčky zůstanou pěkně rovné a lesklé až ke kraji, pomazané před pečením se trošku nafouknou a okraje zůstávají matné.
Zbytky těsta po vykrojení dávám zvlášť do sáčku a pak zpracuji znovu na placku atd.
Polevu na zdobení dělám v ručním šlehači, dělají se jemnější bublinky, cukr je nutné dobře 2x osát, hrudky by ucpávaly zdobící trubičku. Poleva na zdobení by měla být do tuha vyšlehaná, nejčastěji na zdobení používám mikrotenový sáček s odstřiženým růžkem - pozor na velikost dírky, ani málo ani moc. Máme vyzkoušené různé druhy zdobicích sáčků s trubičkami, ale většinou jsou malé a při počtu dětí 5-8 jsem nestačila doplňovat. Sáčky se nám osvědčily více. Polevu dělám průběžně jak je potřeba, z 1-2 bílků najednou protože docela rychle zasychá.
Uživatelský avatar
jaga
Grillman
 
Příspěvky: 115
Registrován: 05 lis 2010, 17:55
Bydliště: Olomouc

Zpět na Moučníky a jiné sladkosti

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

x