Tvrdý suchar – ovocný chlebíček

patří nepostradatelně k dobré národní kuchyni

Tvrdý suchar – ovocný chlebíček

Příspěvekod Mánek » 09 led 2011, 16:18

Bez tohoto cukroví si naše rodina nedokáže představit vánoční svátky. Recept je od mé babičky, která jej podědila bůhví od koho, ale od mala, co se pamatuji, se na Vánoce vždycky pekl nejméně ze tří dávek. Můj otec z vánočního cukroví odmítal jíst cokoliv jiného a většinou se muselo ještě připékat, aby byl nějaký i na Silvestra. Vyžadovaly jej i návštěvy, které ochutnaly a tak se postupem doby naše vánoční pečení zredukovalo ze spousty druhů pouze na vanilkové rohlíčky, ořechové linecké a právě tento chlebíček. Protože se musí pár dní odležet (nebo alespoň tak to stojí v receptu), je právě čas začít péct!

OvocnyChlebicek 022.jpg

Suroviny:
4 vejce,
30 dkg mletého cukru,
28 dkg vlašských ořechů,
5 dkg fíků,
5 dkg datlí,
5 dkg kandovaného ovoce,
5 dkg rozinek,
10 dkg hořké čokolády,
hladká mouka,
1/2 prášku do pečiva,
1 citron,
1 lžička kakaa

rozšlehaný bílek na potření

Příprava:
4 vejce vyšleháme do pěny s 30 dkg mletého cukru, přidáme šťávu a kůru z jednoho citronu, trochu kakaa na barvu a opět ušleháme. Do směsi nasypeme 28 dkg nakrájených ořechů, 5 dkg nakrájených fíků, 5 dkg nakrájených datlí, 5 dkg nakrájeného kandovaného ovoce (nahrazujeme dnes různým sušeným), 5 dkg překrájených rozinek, na malé kostičky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou hořkou čokoládu, 1/2 prášku do pečiva, 10 dkg hladké mouky a promícháme.

Postupně přidáváme mouku do doby, než se vytvoří husté těsto, ze kterého na pomoučeném vále vyválíme válečky, položíme na pečící papír, potřeme rozšlehaným bílkem a v mírné troubě pečeme dorůžova. Je dobře nechat chlebíček uležet alespoň 14 dní v chladu. Podáváme jej nakrájený na tenké plátky.

8945-sucharovocnychlebicek_002_261736.jpg
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Tvrdý suchar – ovocný chlebíček

Příspěvekod drobek » 09 led 2011, 17:46

CC CC Takhle se ti klaním. Přesně tohle dělávala maminka a spolu s ní odešel i recept. Hurá, snad to bylo to poslední co mi v životě chybělo. HP Moc a moc děkuju. BB GG
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Tvrdý suchar – ovocný chlebíček

Příspěvekod Mánek » 09 led 2011, 18:10

Je vidět, že jsi málo šňupal na restaurantu, tam ten recept je už několik let! :AD
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Tvrdý suchar – ovocný chlebíček

Příspěvekod Dag » 10 led 2011, 16:08

Mánku, děkuji Ti, moc Ti děkuji.
To je přesně to, co budu posílat vnukovi do Němec. I když bych byla raději, kdyby si to ještě rozmyslel a pojídal tento skvost u mně doma.
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Re: Tvrdý suchar – ovocný chlebíček

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 10 led 2011, 17:27

Milane jak to skladuješ těch 14 dní? V papíru nebo fólií? A není ten chlebíček suchý a tvrdý ?
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1101
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Další

Zpět na Moučníky a jiné sladkosti

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

x