Stránka 1 z 3

Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně

PříspěvekNapsal: 28 pro 2010, 19:36
od babi
350 g hladké mouky (mouka musí mít vysoké % lepku)
špetka soli
1/8 l vlažné vody + víc, je-li zapotřeby
1 vejce
30 g sádla, nebo jemného rostlinného oleje (2 lžíce)
1/2 lžičky jablečného octa

Nádivka:
700-900g nakyslých pevných jablek (říká se že čím škaredější jablko, tím lepší je štrůdl) jako jsou Golden Delicious, Pipin, nebo podobných, každopádně ne ty, co se rozvaří, jako jsou Jonathan, nebo McIntosh, oloupaných a bez jadřince nakrájených na půlměsíčky
asi 100g bílé strouhanky + 30g másla na její osmažení
60g jemného krystalového cukru
asi 1/2 lžičky mleté skořice
špetka muškátového oříšku
60g hrozinek + 2 lžíce rumu na jejich namočení
40g vlašských posekaných ořechů, nebo oloupaných mandlí na sucho opražených
nastrouhaná citronová kůra i trocha šťávy (jablka nezhnědnou)
asi 120g (možná víc) rozpuštěného másla na potírání štrůdlu a plechu
mletý cukr na posypání

Postup
Na vál prosít hladkou mouku se solí. V hrnéčku smíchat vlahou vodu s rozpuštěným sádlem, nebo olejem, dobře dovnitř umíchat celé vejce. Do mouky udělat důlek a nalít do něj vodu s vejcem a tukem.

Nejdříve pracovat pomocí nože a potom rukama tak dlouho, až vznikne měkké, lesklé a tažné těsto, keré se nechytá rukou ani válu a dělají se na něm bubliny. Zhrnout těsto dohromady a vehementně s ním bouchat o vál asi po 1–2min., nebo až 100×, čímž se vytvoří v těstě ještě více lepku (výborné pro chvíle, kdy se potřebujeme uvolnit od určitých nemilých chvil, anebo lidí).

Těstový bochánek potřeme olejem a přiklopíme ho nahřátým kastrolkem. Necháme ho odpočívat po 30–60min. Chcete-li, bochánek se může rozdělit na dvě části.

Na stůl položíme ubrus, trochu jej pomoučíme a položíme na něj celý bochánek, nebo jeho půlku. Nejdříve těsto vyválíme pomocí válečku a potom si sundáme případné prstýnky, náramky a hodinky (používáme na vytahování těsta celé ruce) a začneme těsto od středu vytahovat (je dobré, když někdo od tohoto bodu pomáhá). Někdy si pomáháme svými boky přidržovat těsto ke hraně stolu, aby se dalo na druhou stranu vytahovat. Perfektně vytažené těsto poznáme, když přez něj můžeme přečíst milostný dopis, což mně říkávala maminka. Nakonec pomocí kuchyňských nůžek odstříhneme dokola pozůstalý tlustší okraj (není to až tak nutné).

Předehřejeme troubu na 200°C. Plech s nízkým okrajem vyložíme pečícím papírem, který hodně pomastíme máslem.

Vytažené těsto štědře pomastíme máslem po celém povrchu (nejlépe pomocí rukou, nebo jemného štětce, který těsto nepotrhá), posypeme ho na másle opraženou a vychladlou strouhankou a na ni rozdělíme nádivku tak, aby pokrývala 2/3 povrchu těsta, (poslední 1/3 je na zakrytí případných děr v těstě), ale necháme část stran na obou koncích bez nádivky.

Pomocí nadzdvihování ubrusu zavinujeme štrůdl a 1/3 před koncem založíme jeho strany dovnitř, aby nádivka byla uzevřená. Pomocí ubrusu přeneseme štrůdl na připravený plech a ohneme ho do tvaru podkovy. Případné volné konce založíme dospodu. Štrůdl bohatě potřeme máslem.

Vložíme ho do vrchní 1/3 trouby a pečeme ho po 30min. Během pečení ho ještě několikrát potřeme máslem tak jako po jeho upečení.

Po upečení necháme štrůdl alespoň 30min. zchladnout. Potom ho nakrájíme pomocí ozubeného nože na široké pruhy, pocukrujeme a podáváme ho teplý, nebo při pokojové teplotě. Štrůdl je nejlepší ten stejný den a potřebujeme-li ho nahřát, tak jej vložíme do předem předehřáté trouby na 180°C asi po 10min.

Nádivka:
Smíchat hrozinky s rumem a nechat je 1/2 hodiny stát. V míse smíchat na měsíčky nakrájená jablka s citronovou šťávou, skořicí smíchanou s cukrem, ořechy, muškátovým oříškem, citronovou kůrou a namočenými hrozinkami.

TIP: Pro severoameričany; vhodná mouka je nebělená, pšeničná, chlebová.

Stejné těsto se může také naplnit dobrou tvarohovou nádivkou.
a strudel a.jpg
a strudel a.jpg (15.14 KiB) Zobrazeno 4382 krát

Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně

PříspěvekNapsal: 28 pro 2010, 21:59
od Mánek
Jo, to je ono! Já věděl, proč dnes ty jabka kupuju!!! :D

Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně

PříspěvekNapsal: 28 pro 2010, 22:38
od drobek
Odvážné Mánku, velmi odvážné. Já naposled viděl štrůdl takhle klasicky dělaný když mi bylo asi - no, tak před padesáti lety. CC

Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně

PříspěvekNapsal: 28 pro 2010, 22:42
od Brutzel-Svejk
Na tazeny uz jsem si taky troufl. Dulezita je opravdu kvalita mouky a s mou kuchynskou maschinkou to jde.

Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně

PříspěvekNapsal: 28 pro 2010, 22:53
od drobek
Bohužel, z americké mouky "na všechno" to absolutně nevyrobím. :cry: