Stránka 1 z 2

Fish and chips - smažená ryba s hranolky

PříspěvekNapsal: 22 říj 2012, 22:12
od Mánek
Každý si řekne, že je to jenom blbá smažená ryba s hranolky... Ovšem správně připravené smažené ryby a hranolky jsou úžasnou symfonií chuti hranolků, křupavosti ryb a hebkosti majonézové omáčky. Neimprovizujte, držte se přímo křečovitě receptu, který byl v průběhu staletí doveden k dokonalosti!

Ingredience:
Těstíčko:
200 g mouky
1 lžíce cukru
4 lžíce piva
1/4 lžičky soli
2 žloutky
6 lžic mléka
6 lžic perlivé vody
2 bílky

Hranolky:
1000 g brambor
olej na smažení

Ryba:
1000 g čerstvého filé z bílé mořské ryby bez kostí, nakrájené na porce (ale i sladkovodní v této úpravě chutná dobře)
Worcester
citronová šťáva
pikantní hořčice
sůl
mouka

Popis přípravy:
Těstíčko:
Do mouky, smíchané s cukrem a solí, přimícháme pivo, sůl a žloutky. Dobře zamícháme a přilijeme mléko smíchané s perlivou vodou. Promícháme, dokud není těstíčko hladké a necháme odležet cca 30 minut. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej zamícháme do těstíčka.

Hranolky:
Oškrábané brambory nakrájime na 1x1 cm hranolky, které propereme ve studené vodě. Blanšírujeme je ve vodě ohřáté na 95°C do poloměkka, scedíme a necháme vychladnout. Na pánvi rozehřejeme olej na 160°C a hranolky osmažíme dokřupava.

Ryba:
Rybu okořeníme a obalíme v mouce. Poté ji namáčíme v těstíčku a smažíme v oleji zbylém po hranolcích asi 4-5 minut do zlatohněda.

Podáváme s tatarskou omáčkou.

Obrázek

HP

Fotka je s těstíčkem obohaceným slunečnicovými semínky...

Re: Fish and chips - smažená ryba s hranolky

PříspěvekNapsal: 22 říj 2012, 23:01
od parles
Mánku, paráda! Před pár lety jsem je někde na pomezí Dánska a Německa jedl, bylo to vynikající, ale nepodařilo se mi z majitelky bistra vymámit recept. Prý mám vždycky přijet, když dostanu chuť - tedy samozřejmě ve vší počestnosti na ryby a hranolky! Ale je to přece jen trochu z ruky, tak na to doteď jen vzpomínám. Při nejbližší příležitosti to musím vyzkoušet, tohle je určitě ono!!!

Re: Fish and chips - smažená ryba s hranolky

PříspěvekNapsal: 22 říj 2012, 23:15
od jednorožec
Když už je uveden anglický název (mimochodem, moje máti, angličtiny neznalá, tomu zde říkala Fish and Ships), tak bych chtěl podotknout, že v Anglii se to normálně nepodává s tatarkou, ale vše se postříkne octem. A navíc je to Malt Vinegar, tj ocet vyrobený ze sladu. Má hnědou barvu a zvláštní chuť; moje domorodá žena tento ocet má ráda, já si to dávám bez a až doma si vše zakapu citronem.
Výše uvedené platí pro smažírny ryb. Jsou zde v Británii skoro na každém rohu, i když jejich popularita v posledních letech pokulhává za tzv. "indickými" vyvařovnami servírujícími curry. ("Indické" kuchyně jsou prakticky všechny v rukou Bangladéšů a Pakistánců).
S tatarskou omáčkou k Fish and Chips se ale jeden setká v pubu (hospodě) či v restauraci.

Cheers! (To zas moje milá máti pro změnu vyslovovala Shears!)

Re: Fish and chips - smažená ryba s hranolky

PříspěvekNapsal: 23 říj 2012, 05:18
od Mánek
Parlesi, hlavní parádu dělá to správně křupavé těstíčko. Tohle je přesně ono! HP

Jednorožci, dík za doplnění! To víš, tady "frčí" tatarka... :)

Re: Fish and chips - smažená ryba s hranolky

PříspěvekNapsal: 23 říj 2012, 23:01
od drobek
Spolu s jednorožcem horuju pro malt vinegar, je to dobrota, kdo okusil, tomu chutná, je to něco úplně jiného. HP
V česku "jede" tatarka ale tu zas tady v americku nedostanu. No, dostanu, ale ne takovou jako doma. :(