Stránka 1 z 1

Irish stew, irské dušené maso.

PříspěvekNapsal: 08 led 2011, 22:52
od drobek
Protože angličtina rozlišuje maso ovčí a beraní, (lamb a mutton) dělá se především z ovčího, hovězího, ale i beraního. Jinak, podle autora knihy "Tři muži ve člunu, o psu nemluvě", se dělá z jakýchkoli zbytků, které najdete. Posuďte sami, ale nejdřív trochu historie. „Ballymaloe", nebo „stobhach gaelach" je tradiční irské jídlo, které dobře zasytí, uvařené z těch nejlevnějších surovin. Brambory byly po léta nejhlavnější potravinou Irska, podle pramenů spotřebovali na obyvatele ročně 400 kg brambor. Neuvěřitelné, že, ale byl to chudý kraj. Další složkou je mrkev a petržel. Ovce chovali pro jejich vlnu, mléko, a nakonec je snědli. Dnešní irské dušené:
Když Irové začali emigrovat do Ameriky, vyzáblí po hubené bramborové dietě, samozřejmě si přivezli své jídelní tradice. Stew se změnilo a přizpůsobilo místním podmínkám. V Americe není tolik ovcí, proto se do receptů vloudilo hovězí. Podle tradičních receptů je to jídlo husté, hustší než náš guláš. Do receptů se vloudil i Guiness stout, silný černý ležák. Osobně ho nemám moc rád, má málo bublinek a chutná mi jako zvětralé pivo. To je ovšem věc názoru, já osobně, když irské pivo, dávám přednost Harp.
Dnešní irské dušené:
Recept je pro přípravu v mém oblíbeném pomalém hrnci, ale ten samozřejmě není podmínkou.
1 kg masa bez kostí, jako na guláš nakrájeného. Záleží jen na vás co to bude - ovečka nebo kravička
2 kg brambor, oškrábaných a nakrájených na kostky asi 2,5 cm
3 velké mrkve, taky očištěné a nakrájené jako brambory, 3 řapíky celeru, samozřejmě můžete použít kořen.
2 cibule, na plátky nakrájené, nebo nadrobno, jak je libo, pak můžete vynechat pórek
3 velké pórky, jen bílá část, na tenko nakrájené. (V Americe jsou pórky 3 cm v průměru)
2 stroužky česneku,
½ litru hovězího vývaru (nebo plechovka Guiness, 0,3 l + stejně vývaru)
2 lžičky tymiánu, lžička soli, lžička pepře, 2 bobkové listy
3/4 hrnku vypeckovaných sušených švestek, drobně pokrájených
1/4 hrnku petrželky, nakonec na posypání.
Tak, a teď co s tím:
Nic ze surovin se předem neopéká, ani maso, vše krom švestek se prostě nahází do hrnce. Vaří se zvooooolna, jak už na to je pomalý hrnec stavěný, na nízkou teplotu (low), 8 hodin, nebo až je maso na vidličku měkké. Pokud ho budete vařit v normálním hrnci, dusí se samozřejmě pod pokličkou. Švestky přidejte až tak dvě hodiny před koncem vaření (½ v normálním hrnci).
K tomu se tradičně jí irský chléb ze sody, ale ten až zas jindy, protože stejně - není nad poctivý český a velice lahodný chléb.
Irish Lamb Stew.jpg