Stránka 1 z 5

Transylvánský guláš

PříspěvekNapsal: 13 lis 2010, 23:38
od drobek
Tenhle recept mám z knihy od Josepha Wechsbergera " The Cooking of Vienna's Emipire", což překládám jako Jak se vařilo za Rakouska. Přiznávám, že ho máme radši než klasický segedin.

Je vlastně druh segedinského, prostě jiný kraj. Posuďte sami:

0,5 kg kyselého či marinovaného zelí
2 lžíce sádla
1 jemně nasekaná cibule
1 stroužek česneku, utřený
2 lžíce sladké papriky
0,7 l vývaru
1 kg vepřového masa z ramínka, bez kostí, nakrájené na kostky
1 ½ lžičky kmínu
3 lžíce rajského protlaku
1 dl kysané šlehačky
1 dl šlehačky
2 lžíce mouky

Propláchněte zelí studenou vodou, zceďte do sucha. Pokud je moc kyselé, nechte stát ve vodě 10 – 20 minut, pak zceďte.
Rozpusťte sádlo, zasmahněte cibulku, přidejte česnek a znovu osmahněte. Sundejte s ohně, vmíchejte papriku. Přidejte polovinu vývaru, přiveďte do varu a vložte maso. Navrch dejte zelí a posypte kmínem. Smíchejte zbytek vývaru s protlakem, nalijte navrch. Přiveďte do varu, a pak zvolna duste až je maso měkké. Pokud šťávy podezřele ubývá přilijte vodu, zelí musí být vlhké.
Smíchejte obě šlehačky a mouku, vmíchejte do pokrmu. Poduste ještě 10 minut.
Při podávání doplňte miskou se zakysanou šlehačkou k eventuálnímu zvelebení dle chuti.

Re: Transylvánský guláš

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011, 16:33
od Dag
Posuzuji sama.
Byl výborný. Doposavad jsem dělala jen se zakysanou smetanou, ale musím říct, že přídavek šlehačky pozvedl chuť a posléze i náladu.
Děkuji Drobku, jiný sege už nebudu nikdy dělat, jen ten Tvůj.

Re: Transylvánský guláš

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011, 17:01
od Stan
Co myslíte, dalo by se to udělat z hovězího masa?
Já totiž vepřový jako "neto" a ten recept je fakt zajímavej. ;)

Re: Transylvánský guláš

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011, 19:48
od Dag
Jedla jsem sege z hovězího a bylo to dobré, ale nebylo to ono. Tedy, nebylo to podle mé chuti.
U tohoto druhu guláše je tradicí tučnější maso, jako je třeba vepřový bok, ale dělá se, viz recept o kterém se bavíme, i z méně tučných druhů masa.
Prostě si to každý nějak přizpusobí, takže proč ne hovězí?

Re: Transylvánský guláš

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011, 19:57
od Stan
No to je přesně vono.
Nevím, zdali se mi podaří "změkčit" hovězí tak, aby z toho zbytku nebyla polífka! Vepřové a zejména tučnější bude hotové podstatně dřív! :)