Stránka 1 z 1

Vepřové bakony

PříspěvekNapsal: 24 led 2013, 20:55
od drobek
Pamatujete na lahodné maďarské konzervy bákony? Konečně se mi povedlo to doma uvařit, bohužel tomu chybí rok či dva kdy to mělo čas se uležet zakonzervované.

bakony.jpg
bakony.jpg (75.99 KiB) Zobrazeno 2873 krát


Suroviny:
500 gr vepřová plec na kostky
3 větší cibule jemně nakrájená, omáčka se necedí!
100 gr slanina na kostičky
100 gr vepřové sádlo
1 lžíce uzené papriky
1 hrnek zakysané smetany
1 hrnek mléka
1 hrnek šlehačky (smetany)
2 lžíce hladké mouky
500 gr žžampiony čerstvé nebo 300 gr žžampiony sterilované (čerstvé nakrájejte na velikost sterilovaných, ty používám já)
sůl, pepř

Postup:
Sádlo dejte rozpustit, přidejte slaninu, orestujte až začne vonět, přidejte cibuli, nechte zesklovatět.
Přidejte maso, orestujte ažž se zatáhne ze vššech stran. Pak udělejte uprostřed místo až na dno, do omastku dejte papriku a nechte chvíli "vykvést".
Podlijte vodou a pod poklicí půl hodiny duste až je maso měkké.
Přidejte žžampiony, sterilované i s nálevem, provařte.
Přilijte šlehačku a v mléce rozmíchanou mouku. Povařte až omáčka zhoustne.
Dochuťte solí a sundejte z ohně a vmíchejte zakysanou smetanu. Ta má totiž nechutnou vlastnost srazit se při varu.

Jako přílohu doporučuju tradiční noky, já dal špecle, to je v podstatě totéž.

Poznámka: Pokud máte k dispozici "creme fraiche", tak ta se dá vařit. Zajímavé je, že když jsem to nevěděl nikdy se mi nesrazila.