Čočkový salát

Suroviny:
250 g čočky,
100 g slaniny,
1 cibule,
čerstvě mletý pepř,
ocet,
cukr,
sůl
Postup přípravy:
Přebranou a opranou čočku namočíme do studené vody a necháme přes noc namočit. Druhý den vodu slijeme, čočku na cedníku propláchneme čistou vodou, vrátíme zpět do hrnce a zalijeme opět studenou vodou, ve které čočku vaříme doměkka. Když je čočka do ¾ uvařená, přidáme lžíci octa a lžičku soli. Cibuli nakrájíme na velmi drobné kostičky. Uvařenou čočku scedíme a do ještě horké zamícháme cibuli s drceným pepřem. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji do zlatova. Osmaženou slaninu zalijeme 4 lžícemi octa, ochutíme cukrem a solí na příjemně sladkokyselou chuť, a uvedeme do varu. Vařícím roztokem zalijeme čočku, promícháme, necháme vystydnout a vychladíme v lednici.
250 g čočky,
100 g slaniny,
1 cibule,
čerstvě mletý pepř,
ocet,
cukr,
sůl
Postup přípravy:
Přebranou a opranou čočku namočíme do studené vody a necháme přes noc namočit. Druhý den vodu slijeme, čočku na cedníku propláchneme čistou vodou, vrátíme zpět do hrnce a zalijeme opět studenou vodou, ve které čočku vaříme doměkka. Když je čočka do ¾ uvařená, přidáme lžíci octa a lžičku soli. Cibuli nakrájíme na velmi drobné kostičky. Uvařenou čočku scedíme a do ještě horké zamícháme cibuli s drceným pepřem. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji do zlatova. Osmaženou slaninu zalijeme 4 lžícemi octa, ochutíme cukrem a solí na příjemně sladkokyselou chuť, a uvedeme do varu. Vařícím roztokem zalijeme čočku, promícháme, necháme vystydnout a vychladíme v lednici.