Stránka 1 z 2

Uzená esence

PříspěvekNapsal: 29 dub 2012, 00:25
od gmp
Nedavno jsem narazil na použití "uzené esence!" Něco jako esence do těsta, (vanilková, citronová, rumová atp. přidáš kapku a n emusíš strouhat citronovou skuru.
Má někdo ánung o co jde, nebo dokonce zkušenost s tímto. Jestli vemeš prase, hodíš do kotle, přidáš pár kapek ezence a máš vyudíno?!?!?!? :AB No sem z toho celkovitě zmatený jak lesní včela :o

Re: Uzená esence

PříspěvekNapsal: 29 dub 2012, 12:26
od Stan
Asi před rokem jsem si v jednom internetovém obchodě koupil tzv. tekutý kouř. Předpokládám, že je to ono, nebo něco velmi podobného. Používá se to do marinád na maso na gril a uzení. Občas to použiju.
Pokud si dobře pamatuju, je to běžnou součástí některých potravinářských receptur, např. u uzených sýrů a některých druhů šunky, atd.
Najdete to třeba tady: http://www.habanero.cz/typ/tekuty-kour/

Re: Uzená esence

PříspěvekNapsal: 29 dub 2012, 21:29
od Manana
Uzenou esenci "Liquid Smoke" jde používat všude tam, kde chceš mít uzenou chuť - na maso, na rybu, zeleninu, polévku, na uzenou salsu a pod. Přidává se podle množství zpracovávané suroviny a požadované výraznosti chuti hotového výrobku.

Na naložení celé flákoty 2,5 kg nebo osmi až deseti steaků lze přidat 5 lžiček až 70 ml esence. Je dobré ji důkladně vetřít a vmasírovat po celém povrchu všude do masa.

Používá se esence z dřeva hickory, pecan, ale nejlepší je mesquite.

K dostání je třeba tady: http://www.latiendalatina.cz/salsy-a-di ... 57-ml.html

Re: Uzená esence

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2012, 15:45
od drobek
Chtěl jsem dodat vysvětlení, ale Maňana už to všechno napsal. tak můžu jen souhlasit. Používám na žebírka, někdy na steak. V původních receptech tady, v marinádách, steak sauce i bbq sauce je použita. Hledej. :AD

Re: Uzená esence

PříspěvekNapsal: 04 čer 2012, 19:05
od Mirďa
Jo jo bez tekutého kouře ani ránu, sám požívám, většinou do omáček a marinád. Výrobců moc není, ale dá se vybrat kvalitní. Za mně můžu říct že nezbytný doplněk a neměl by chybět ve výbavě každého grilmana.