Stránka 1 z 1

Pórková polévka s cizrnou

PříspěvekNapsal: 31 říj 2014, 10:49
od drobek
Recept od Parlese

Chuť pórku a cizrny jde velmi dobře dohromady a navíc je to velmi jednoduché.

200 g cizrny
1 ks pórek
1 kostka (nejlépe mraženého domácího) bujonu
2 PL másla
mletý muškátový květ
pepř
sůl
asi 1 l vody

Postup
Cizrnu dáme do misky, zalijeme vlažnou vodou tři prsty nad zrnka a necháme nejlépe přes noc namočit.
Ve stejné vodě ji uvaříme do měkka, což bude trvat cca hodinu. Během vaření doléváme horkou vodu dle potřeby tak, aby byla cizrna stále ponořená.
Mezitím si pokrájíme celý pórek (prořízneme ho po celé délce a pak příčně krájíme asi půl centimetru silná půlkolečka) a v pánvi ho podusíme na másle necelých 5 minut.
Část uvařené cizrny (4 lžíce) odložíme stranou na ozdobení. Do vývaru ke zbylé cizrně přidáme udušený pórek, kostku (mraženého domácího) bujonu a tyčovým mixerem vše rozmixujeme. Uvedeme znovu k varu, dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem.
Vývarem nebo vodou doředíme na požadovanou konzistenci (řídký krém) a necháme krátce provařit.
Podáváme ozdobené odebranou uvařenou cizrnou (teplou) a proužky pórku, nebo snítky pažitky.