Lužické drobky

Grilování v nejtěžších podmínkách. A třeba i bez masa. Pište o vašich snech i o skutečnostech.

Lužické drobky

Příspěvekod gmp » 15 úno 2012, 08:41

Lužické drobky

31.07.11 | autor gmp

DOBROTY Z LUŽICE

V tradiční kuchyni Lužických Slovanů se na stole často objevují moučná jídla, jsou to především „plince“ dolnolužicky „mlince“. V podstatě se jedná o placky smažené na pánvi, při troše snahy by se dalo říci – na způsob palačinek.

Charakteristické jsou též luštěniny. Mléčná jídla, zvláště tvaroh („tvaroh“ hornolužicky, „twarog“ dolnolužicky). Časté je též užívání lněného oleje, lisovaného zastudena. Výjimečné místo zabírají okurky, těm se mimořádně daří v oblasti „Blot“ (něm. Spreewald) hornolužicky „korki“ na Dolní Lužici zas „gorki“.

Typickým pečivem je tvz. „tykanc (česky – koláč). Jde v podstatě o typický slovanský moučník s obřadním charakterem. Přidávají se do něho různé dodatky (peníz, látka atp.) a peče se vždy v kulaté formě. Příkladně do dnešních dní se na Dolní Lužici udržuje zvyk „Rejtowainje wo kolac“ – koňské závody o koláč.



SŁÓDKE TWAROHOWE KULKI

Suroviny:
500 g vařených brambor
330 g tvarohu
125 g mouky
50 g cukru
2 vejce
sůl
1 vanilkový cukr
citrónová kůra z 1 citrónu
1 – 2 PL rozinek
tuk na pečení

Postup:
Brambory nastrouhat nebo umlít a jemně smíchat s ostatními surovinami. Na pomoučeném vále vyválet malé kuličky a usmažit. Před podáváním posypeme cukrem.


SŁÓDKE TWAROHOWE CAŁTY

Suroviny na 12 placek:
150 g mouky
1 KL soli (původní recepis hovoří o tzv. „soli ziolowej“ u nás kořenící sůl)
250 g tvarohu
1 vejce
50 g režné mouky na posypání válu
1 KL másla na vymazání plechu

Postup:
Všechny suroviny vypracovat na hladké těsto. Na vále, posypaném režnou moukou vypracujeme váleček o průměru cca 5 cm. Tento rozdělíme na 12 stejných kousků.

Pečeme 15 – 20 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Tento níže podaný recepis se připravuje při výjimečné příležitosti jako je svátek oblíbený především u dětí: Svátek ptačí svatby (ptasiego vesela v Horní Lužici a ptači kwas v Dolní Lužici). Svátek se slaví každoročně 25. ledna (na Milosza, Milowana, Milobora). Slaví se svatba straky s havranem. Jeden ze svátků, který má tradici delší 1400 let a stále ještě žije v nejmenším slovanském národě.


TRADICIONALNA SROKA

Suroviny na 10 „strak“:
500 g mouky
100 g cukru
100 g másla
sůl
40 g kvasnic
¼ l mléka (0,250 l)
hřebíčky
vanilkový cukr
trochu citrónové kůry, několik mletých mandlí, špetka badyánu

Nejprve si uděláme kvásek. Přidáme do mouky, cukru, másla, přistrouhneme citrón, badyán, několik mandlí a vypracujeme těsto. Necháme řádně vykynout. Vykynuté těsto vysypeme na vál. Formujeme válečky, cca na malíček silné, o stejné velikosti. Z válečků pak zrobíme uzlík, tak aby jedna strana byla hlavičkou ptáčka a druhá ocáskem. Do hlavičky vetneme očka z hřebíčku a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do zrumění.


Z Dolní Lužice pochází recepis na tzv. „Mlince“

PISANE MLINCOWE TOLARJE

Suroviny:
500 g mouky
½ prášku na pečení
2 KL cukru
1 vejce
0,125 l mléka
kapka vanilkového oleje
1 KL oleje
3 KL tvarohu

Postup:
Mouku přesejeme do zadělávací mísy, přidáme prášek do pečiva, cukr, vlijeme mléko, olej. Vypracujeme na hladkou masu. Na rozpálenou pánev lžičkou kreslíme malé palačinky. Pečeme dozlatova z obou stran. Potíráme ochuceným tvarohem a překládáme další malou palačinkou. Viděl jsem dolní palačinku potřenou tvarohem a vrchní nutelou ap.


LUŽICKÁ SVATEBNÍ POLÉVKA

Suroviny:
350 g hovězího na polévku s kostí
1 l vody
3 vejce
100 g mladého zeleného hrášku
2 mrkve
2 cibule
sůl
1 lístek vavřínu
špetku muškátu
petržel – nať
šnitlik
estragon

Příprava:
Maso omyjeme, zalijeme vodou, přivedeme do varu, odebereme šum, přidáme koření a na pomalém ohni vaříme min. 2 hodiny. Zhruba 15 min před dovařením přihodíme zeleninu, polovinu cibule pokrájíme a osmahneme do zlatova. Polévka získá barvu. Maso vybereme, libové pokrájíme a vložíme zpět do polévky. Vejce roztřepeme a pomalu spojíme s polévkou, která se už nevaří. Zasypeme drobně pokrájenými bylinkami.


KLUSKI KYNUTÉ BORŮVKOVÉ

Suroviny na 20 klusek:
900 g mouky
200 g cukru
1 KL soli
200 g másla
3 vejce
50 g kvasnic
200 ml mléka (cca)

Mouku přesejeme do zadělávací mísy, v mouce uděláme důlek do něho rozdrobíme kvasnice se lžičkou cukru a trochu vlažného mléka. Odstavíme na cca 20 minut, až kvásek vzejde. Přidáme vajíčko, tuk, zbylé vlažné mléko a vypracujeme vláčné těsto. Zformujeme větší kluski a necháme je vykynout cca 45 minut. Vaříme na páře cca 10 – 12 minut. Podává se s kompotovanými borůvkami a přepuštěným máslem, ve kterém se kluski máčí, sypané cukrem.


BRAMBORY S HŘÍBKY

50 g sušených hřibů
500 g brambor
1 cibule
sůl, pepř

Hrst sušených hřibů a celou cibuli uvaříme v mírně osolené vodě – vaříme tak dlouho až se cibule rozpadá, Brambory oloupeme, uvaříme, do vařených brambor přilijeme sos s hříbky a cibulí, ještě podusíme. Osolíme, opepříme a ušťoucháme.
Uživatelský avatar
gmp
Kuchař
 
Příspěvky: 67
Registrován: 10 lis 2010, 21:26

Re: Lužické drobky

Příspěvekod bocianka » 15 úno 2012, 10:35

GG Tyhle recepty jsou geniální. Díky za ně.
bocianka
Grillman
 
Příspěvky: 132
Registrován: 05 lis 2010, 19:16
Bydliště: Kolín

Re: Lužické drobky

Příspěvekod iva » 16 úno 2012, 16:21

Miloši, nechybí v surovinách na SŁÓDKE TWAROHOWE CAŁTY cukr ? ;)
Uživatelský avatar
iva
Grillman
 
Příspěvky: 137
Registrován: 05 lis 2010, 10:06
Bydliště: Oleška - Středočeský kraj

Re: Lužické drobky

Příspěvekod drobek » 16 úno 2012, 16:29

Prosím pěkně, je dovoleno si dát k večeři Lužickou svatební polévku přesto, že svatba úspěšně proběhla v září 1978? :lol:
Vypadá to náramně a přímo mlsně. HP BB
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová


Zpět na Zážitky z vašich cest

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

x