Vzpomínám se slzou v oku na jízdu motorákem kdesi na severu Čech, jeli jsme ve vlečňáku, byla zima a uprostřed vozu stála kamna. Dobře, máme oheň, je skoro poledne, je tu teplo, takže je čas guláše. Jak řekli tak udělali a k nesmírnému pobavení spolucestujících jsem na těch kamnech spáchal guláš. Samozřejmě, jako parta trampů a recesistů, nabídli jsme ochutnat všem spolucestujícím, hlavně aby byla sranda. No, byla a je na co vzpomínat.

Tenkrát stála konzerva leča s klobásou 5.40, konzerva golubců (zelný list) dokonce jen 4.50, teda pokud se dobře pamatuju, ono už je to let.... Prodávaly se tenkrát tři maďarské konzervy, přímo luxusní, byly totiž drahé. Bákony, Kolozsvár, a jméno té třetí jsem zapomněl. Bákony jsem se mnohem později naučil, jsou to libové vepřové kotletky, bez kosti, ve smetanové omáčce a s houbami. Kolozsvár jsem se neučil ihned, moc nám chutnal a na ohni uvařený byl cenově mnohem příznivější. Vařívali jsme to s malou obměnou. Místo rýže jsme používali brambory a protože jsme sebou troubu nenosili

Tak, a tady vám teda předkládám ten, aspoň podle mě nejlepší recept na Kolozsvárské zelí. Receptů je moc, liší se v drobnostech, podle toho jak si chcete usnadnit život. Podle mého soudu je nejlépe znát ten nejlepší a pak můžeme hledat různé zkratky a usnadnění, že.
Potřebujeme: Na perkelt:
200 g plecka
2 lžíce husího sádla
1 středně velkou cibuli
1 lžíci mleté sladké papriky
2 lžičky rajského protlaku
1 rajče
pasta z červené papriky
2 stroužky česneku
sůl
Dále pak:
100 g anglické slaniny
1 kg kyselého zelí
100 g rýže
paprikovou klobásu
3 krkovice nebo kotlety
1 zakysanou smetanu
1/4 l sladké smetany
sůl
Nejdříve si připravíme perkelt. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku, česnek a maso nakrájené na malé kousky. Přidáme rajský protlak, nakrájené rajče, podlijeme vodou a podusíme doměkka.
Rýží uvaříme jako obvykle, na jeden díl rýže dva díly vody.
Naložené zelí udusíme se slaninou do poloměkka.
Na dno zapékací misky dáme vrstvu rýže, na to vrstvu zelí, vrstvu perkeltu, nakrájenou klobásu. Na to ty tři kotlety nebo řízky z krkovice. Pak zbytek zelí a navrch zbytek rýže.
Pečeme přikryté asi 25 minut v troubě na zhruba 200 stupňů, poté vyjmeme, vše zalijeme směsí obou smetan a ještě asi 20 minut dopékáme.
Tak, to je ten nejsložitější způsob. Na čundru jsme samozřejmě vynechávali ten perkelt, místo něj a těch kotlet tam přišlo jen na kostky nakrájené vepřové. Ovšem v dobách, kdy jsem si ráno na ohýnku vařili severskou snídani, to byla konzerva hrášku s vejci, vše smícháno, to byl luxus.