Stránka 1 z 1

Pštrosí vejce jako nákyp na grilu.

PříspěvekNapsal: 12 čer 2013, 09:32
od j3david
Přihodilo se mi teď nedávno že jsem obdržel pštrosí vejce. Ne to vajíčko co je zapečené v sekané, ale skutečné vejce snesené pštrosicí.Dostal jsem jej zdarma protože bylo nakřáplé, tudíž neprodejné. Normálně se prodává za 300 a více korun, to bych za to teda nedal. Pokud není nakřáplé jako to moje, prý se do něj musí vrtačkou. Celistvé vejce prý vydrží v ledničce i měsíc, jakmi le se ale „otevře“ je nutné jej do tří dnů spotřebovat. Ale jde o to že je to ekvivalent nějakých 25 až 35 normálních slepičích vajec. Prý neobsahuje cholesterol. Protože to moje bylo nakřáplé, hrozila smrt jídlem, nutno jej co nejdříve nějak zpracovat. Protože je grilovací sezona a hrdost mi nedovolila nevyužít gril, provedl jsem to výrobou nákypu jak jinak než v grilu.Ale jistě by to šlo udělat i v troubě.

Takže suroviny:
Pštrosí vejce
Cibulka najemno, lehce sklovatá po osmažení na olivovém oleji
Paprika, nejlépa červená pro pěkný barevný efekt
Čerstvé bylinky ze zahrady dle chuti a preferencí (pažitka, petrželka, saturejka, dobromysl)
Sůl, pepř
Kousek másla a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy.
Strouhaný tvrdý sýr.

Formu o objemu přibližně odpovídajícím velikosti vejce (nejmíň 1 litr!) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na dno formy vrstvu lehce opražené cibulky. Do vajíčka se rozmíchají všechny ostatní přísady kromě sýra. Solí šetřete, zdálo se mi, že vejce vylo už mírně slané jaksi „přirozeně“ Dosolot se to potom dá hotové na talíři. Rozmíchané vejce se vlije do fromy. Gril na 120 stupňů, formu jsem umístil na horní mřížku (plynový gril), použil jsem kouřový box s višňovými hoblinami, výledný nákymp pěkně natáhl kouřovou vůni. Takto se to „peklo“ asi 80 minut. Kontrola zapuichováním špejle - až se přestala lepit. Na posledních 10 minut se povrch ve formě zasypal nastruhaným tvrdým sýrem, ten se pěkně zapekl. Hotovou formu vychladit a vyklopit. Krájeno na plátky docela dobrá pochoutka k vínu. Krájeno na kostičky místo nudlí do polévky. Co se nesnědlo to se dalo schovat do ledničky odkud to v následujících dnech jaksi mizelo samovolně

2013-06-06-004.jpg
Litrový kontejner s obsahem velce, bylinky, cibulka, paprika, v pozadí připravená forma.
2013-06-06-004.jpg (22.92 KiB) Zobrazeno 7371 krát

2013-06-06-005.jpg
Zatím syrový polotovar ve formě.
2013-06-06-005.jpg (20.98 KiB) Zobrazeno 7371 krát

2013-06-06-007.jpg
A hotovo po 80 minutách
2013-06-06-007.jpg (24.04 KiB) Zobrazeno 7371 krát

Re: Pštrosí vejce jako nákyp na grilu.

PříspěvekNapsal: 12 čer 2013, 13:24
od Mánek
Dobrý nápad, a taky si jeden konečně může udělat představu o velikosti obsahu. Ekvivalent 25 vajec je sice jasný, jenže pohledem neuchopitelný... Ale dal bych si! HP

Jen zmenši obrázky na šířku max. 450, větší rozhodí grafiku.

Re: Pštrosí vejce jako nákyp na grilu.

PříspěvekNapsal: 12 čer 2013, 16:46
od j3david
To s těma obrázkama mne mrzí. Jde to nějak spravit?

Re: Pštrosí vejce jako nákyp na grilu.

PříspěvekNapsal: 12 čer 2013, 16:59
od j3david
A povedlo se ... za tu grafiku se omlouvám, příště se polepším.

Re: Pštrosí vejce jako nákyp na grilu.

PříspěvekNapsal: 13 čer 2013, 03:35
od Mánek
Nic se neděje, mně se to stalo taky. :)