Stránka 1 z 2

Farmářský sýr neboli Chevre

PříspěvekNapsal: 10 zář 2014, 11:47
od Mánek
Tak jsem se konečně pustil do seriózních pokusů s výrobou sýrů. Zatím jenom základní sýr, farmářský, a ze syrovátky ricottu, ale doufám, že se stejně bude dařit i u sýrů zrajících.

Ingredience:
5 l kravského mléka,
mezofilní kultura,
syřidlo,
sůl nebo solná lázeň

Popis přípravy:
5 litrů plnotučného mléka zahřejeme na 30°C a zaočkujeme mezofilními kulturami (Alpha, Beta nebo Omega - dle předepsaného dávkování), důkladně promícháme a necháme 30 minut v klidu zrát. Připravte si takové množství syřidla, aby srážení bylo ukončeno za 50 minut. Syřidlo vmíchejte do 30°C teplého mléka. Přikryjte a nechte srážet. Sýřeninu nakrájejte na kostky 2x2 cm (na 5 minut přiklopte a nechte být) a s malými přestávkami pomalu míchejte. Při míchání dokrájejte větší kousky sýřeniny. Krájení a míchání trvá 20 minut. Směs nalijte do formiček a obracejte. Nechte 24 hodin při teplotě 22°C. Vyndejte z formiček a sýry nasolte na povrchu nebo v solné lázni. Sýr se uchovává při teplotě 8°C asi tři až pět dnů.

Farmářský sýr:
Obrázek

Ricotta:
Obrázek

HP

Re: Farmářský sýr neboli Chevre

PříspěvekNapsal: 10 zář 2014, 13:59
od parles
Pěkné. Já už jsem ale kravské mléko neviděl asi 40 roků! :AB

Re: Farmářský sýr neboli Chevre

PříspěvekNapsal: 10 zář 2014, 14:16
od Mánek
Beru z farmy. :)

Re: Farmářský sýr neboli Chevre

PříspěvekNapsal: 10 zář 2014, 15:52
od drobek
Ty se máš, my kupovali z krávomatu, údajně nepasterované. Jo, po třech dnech v lednici začlo smrdět. ddd

Re: Farmářský sýr neboli Chevre

PříspěvekNapsal: 10 zář 2014, 17:13
od Brutzel-Svejk
To vypadá velmi hezky. Jen ty moje možností toto překračuje.