Stránka 1 z 2

Aspik - příprava a vyčištění

PříspěvekNapsal: 24 srp 2012, 06:01
od Mánek
Určitě jste si už někdy zkoušeli vyrobit doma aspik, který by se alespoň trošku podobal tomu, jaký zhotovují profíci ve studených kuchyních. Pokud ovšem vývar na aspik nevyčistíte, nikdy se vám nepovede dosáhnout onoho průsvitného, jakoby skleněného příkrovu, který by pokryl váš výtvor. Nu a tu je návod, jak na to.


Ingredience:
4 vepřové nožičky,
1000 ml vody,
2 bílky

Popis přípravy:
Očištěné vepřové nožičky vložíme do studené vody a mírným varem vaříme, dokud maso neodpadává samovolně od kostí. Nožičky z vývaru vyjmeme, sebereme tuk usazený na povrchu a vývar udržujeme v mírném varu. Tahle celkem nevábně vypadající tekutina zatím ničím nepřipomíná kýženou průhlednou hmotu...

Obrázek

Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh...

Obrázek

a po troškách do něj postupně zašleháme vařící vývar.

Obrázek

Vývar zašlehaný do bílků přelijeme do čistého hrnce a dáme na 15 minut povařit mírným varem.

Obrázek

Cedník vložíme do čisté nádoby a vyložíme jej plátýnkem.

Obrázek

Převařený vývar s bílky přecedíme přes plátýnko

Obrázek

a získáme tak čistý vývar, který po vychladnutí zrosolovatí.

Obrázek

Pokud budeme vyčištěný vývar používat na přípravu aspiku ihned, můžeme jej mírně ochutit solí a lehce okyselit citronovou šťávou nebo octem. V případě přípravy na pozdější potřebu jej horký nalijeme do zavařovací sklenice, zavíčkujeme a po vychlazení uchováme v lednici.

HP

Re: Aspik - příprava a vyčištění

PříspěvekNapsal: 24 srp 2012, 10:32
od Mirďa
Zapomněl jsi dodat co se stane s těma nožikama? :lol: Já vím, sežerou se HP :AD

Re: Aspik - příprava a vyčištění

PříspěvekNapsal: 24 srp 2012, 14:19
od Mánek
No jasnačka! Ty já mám rád! :D

Re: Aspik - příprava a vyčištění

PříspěvekNapsal: 24 srp 2012, 14:54
od j3david
Skoro bych si tipnul, že aspik je vedlejší produkt. Alespoň v mém případě to tak bývá.

Re: Aspik - příprava a vyčištění

PříspěvekNapsal: 26 srp 2012, 17:31
od Dag
Mánku, to chceš říct, že stačí sklenici, do které jsi nalil horký aspik jenom uzavřít víčkem....že není třeba sterilovat?
A nebo dokonce, že se nemá sterilovat?
A jak dlouho takový aspik v lednici vydrží.
Prosím Mánku, vládče vod, odpověz mně, jsem ještě na chalupě a topím, neboť chladna z rána a tak mne napadlo , že bych si pár takových aspiků připravila do zásoby. V mé pražské malé kuchyni je to vždycky poněkud obtížné.