Stránka 1 z 1

Domácí kaviár

PříspěvekNapsal: 28 črc 2017, 09:32
od Mánek
0.jpg
0.jpg (40.04 KiB) Zobrazeno 6923 krát


Suroviny:
200 g jiker ze pstruha nebo kapra,
100 ml olivového oleje,
16 g mořské soli,
vinný ocet

Popis přípravy:
Jikry opatrně zbavíme blanek, ve kterých jsou umístěny, příborovým nožem je jemně seškrábeme, aby se od sebe oddělily, vložíme je do misky a zalijeme vinným octem. Promícháme je lehce vidličkou, přecedíme a propláchneme studenou vodou. Vrátíme zpět do misky, osolíme, opět promícháme a necháme v chladu odležet přes noc. Poté přidáme olej, opět promícháme a necháme odležet v lednici do druhého dne.

0.jpg
0.jpg (19.34 KiB) Zobrazeno 6923 krát


HP

Re: Domácí kaviár

PříspěvekNapsal: 31 črc 2017, 13:26
od parles
Před pár lety jsme s kamarádem dělali kaviár z jiker marén. Měl obrovský úspěch! Čistili jsme 100 ks marén do udírny, takže jiker byla hromada. A maréna má krásné, veliké jikry.
V podstatě jsme postupovali stejně, jak to popisuješ, jen jsme vůbec nepoužili olej a naopak jsme prosolené jikry nechali v uzavřených sklenicích v chladničce uzrát jeden týden.
Výsledek byl senzační! :D

Re: Domácí kaviár

PříspěvekNapsal: 31 črc 2017, 14:00
od Mánek
Abych to uvedl na pravou míru, na první fotce je kaviár z kapřích jiker, a v misce je kaviár ze pstružích jiker. Obojí mnohem lepší, než kaviár z mořského zajíce (capelina) prodávaný třeba v Tescu. :)