Stránka 1 z 1

Kuře s křupavou kůžičkou a s bramborami

PříspěvekNapsal: 23 lis 2010, 23:23
od drobek
Na 4 porce:
1 hrnek košer soli (to je hrubě mletá mořská, není-li, tak mořská normální) na marinádu
1/2 hrnku cukru
1 kuře
1 kg brambor na pečení, nebo Yukon Gold
Olej ve spreji
1 1/2 lžíce olivového oleje
3/4 lžíce soli na brambory
půl osminky másla, rozměklého do pokojové teploty
pepř

Postup:
Rozpusťte a cukr ve dvou litrech vody v hrnci, přidejte kuře a nechte v lednici tak hodinku nebo trošku víc „nasáknout“.
Pak kuře vyndejte z lázně a udělejte z něj „motýla“.
kure.jpg
kure.jpg (11.07 KiB) Zobrazeno 2843 krát

(Položte ho na prsa (ne svoje!) a vystřihněte mu páteř. Potom ho obraťte prsy nahoru a pěstí mu natlučte až se rozplácne.)
Znova ho otočte, strčte mu pod kůži máslo a pěkně ho rozmasírujte mezi kůži a prsa, ta jsou totiž poněkud sušší. Osušte papírovou utěrkou.
Brambory nastrouhejte na plátky, pekáček vyložte alobalem, postříkněte olejem, na to navrstvěte brambory, posolte a postříkněte olivovým olejem.
Navrch, na okraje pekáčku, dejte drátěnou mřížku, nebo tu co máte, na to kuře kůží nahoru.
Pečte při 260°C (500°F) asi 20 minut, až se kůžička začne barvit do hněda. Otočte pekáček a pečte dál, až teplota v prsou je 71°C (160°F), a ještě asi dalších 20 minut.
Pak kuře přendejte na prkýnko, vysušte přebytky tuku z brambor papírovou utěrkou.
Pekáček s bramborami otočte vzhůru nohama na další prkýnko nebo plech na pečení, a sloupněte z nich alobal. Tuk opět vysušte (nebo ne) utěrkou.
Vtip je v tom, že při pečení se kuře nekoupe v tuku, vypeče se tedy do křupava a všechna ta dobrota kape do brambor.