Stránka 1 z 1

Pečené kuře se zelím a pohankou

PříspěvekNapsal: 26 říj 2014, 18:58
od gmp
Obrázek

1 kuře
2 pánské hrsti pohanky
400 g kysaného zelí
50 g uzené slaniny
2 cibule
1 papriková maďarská klobása
1 dl vývaru
1 KL hořčičného semínka
sůl
bílý pepř
muškátový květ
kmín
nové koření
vavřín

Kuře jsem důkladně propláchnul a vyřezal z něho prsa, ty budou jindy a jináč.

Obrázek

Jednu hrst pohanky jsem si povařil. Zatím co se vařila pokrájel jsem slaninu nadrobno a rozpustil v kastrolku, přidal jemně nasekanou menší cibuli a nechal ji zesklovatět.

Obrázek

Pak přišla na řadu pokrájená maďarská klobása. Krásně pustila barvu a rozvoněla čtyři patra nahoru.

Obrázek

Všechno jsem to propojil s vařenou pohankou, malinko muškátovýho květu a žádný koření už není třeba Jen lehce přisolit – podle chuti. Nechal jsem to vychladnout. Nacpal pod kůži do vyprázdněného prostoru, uzavřel.

Obrázek

Kuře osolil, okmínoval. Nachystal si pekáč. Cibuli posekal nahrubo, přidal hořčičný semínko, malinko kmínu, nový koření a vavřín. Přelil vývarem,

Obrázek

posadil kuře

Obrázek

a šup do vyhřáté trouby na 250°C. Jsem spořivý typ, tak jsem do trouby přidal i hrneček s pohankou zakrytou vodou (1 díl pohanky 2 díly vody). Když kuře začalo lehce chytat barvu, vyndal jsem ho z pekáče, přidal zelí a pohanku z hrnka,

Obrázek

promísil a posadil na to kuře. A zpátky do trouby. Zakryl jsem vrchním dílem pekáče a ponechal osudu. Chvíli před dopečením jsem kuře vybral ze spodního dílu pekáče a obrácené dopekl, aby mělo barvu ze všech stran.

Obrázek

Obrázek

Re: Pečené kuře se zelím a pohankou

PříspěvekNapsal: 27 říj 2014, 10:12
od drobek
Miloši neutrpí tvůj cit když pohanku nahradím třeba bramborama? Jsem nějak zaujatej proti pohance, kroupám a podobnejm nesmyslům. BB
Když se brambory pečou v pekáči s kuřetem krásně nasají lahodnou šťávu z kuřete vypečenou. HP

Re: Pečené kuře se zelím a pohankou

PříspěvekNapsal: 27 říj 2014, 17:48
od Brutzel-Svejk
Drobecku co mas proti dobre domaci kroupove polevce. Jak jsme ji driv delavai.

Re: Pečené kuře se zelím a pohankou

PříspěvekNapsal: 28 říj 2014, 09:10
od drobek
Nemám nic, jen ji nemám rád. Pochází to ještě ze školní družiny, uvařili uzené, do vývaru hodili kroupy, rozvařili na bláto nebo nedovařili a byla poblévka. Jedné kde kroupy jím jsou jelítka.