Stránka 2 z 7

Re: Kachna smažená ve vlastním tuku (confit)

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012, 20:25
od drobek
Tak jsem to vyzkoušel. Kaju se, dal jsem sem recept bez ověření, věřil jsem Pépinovi a právem. Povedlo se, bylo to jedlé, fotky přidávám. Jediná potíž je, že že máme úplně jiný sporák a já ne něm prostě neumím.
sporák.jpg
sporák.jpg (41.07 KiB) Zobrazeno 6016 krát
Vařil jsem na plynu, i na keramické desce, šlo to. Tahle bestie prostě na čudlíky moc nereaguje. Když snížím teplotu, trvá to hodně dlouho než to udělá co se po tom chce. Jo, mohl bych to prostě sundat a příště to udělám. Takhle to bylo poněkud ála Ostrava.

Re: Kachna smažená ve vlastním tuku (confit)

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012, 23:44
od Brutzel-Svejk
j3david píše:No já jsem teď trochu zmatený. Já kachní konfit dělávám a musím říct že jde o úplně jinou technologii - aspoň jak to znám já. Ano - začátek je stejný až po "smažte při vysoké teplotě". Já konfit nesmažím. A už vůbec ne při vysoké teplotě. Zahřívám (vlastně jenom "táhnu") naopak při teplotě velmi nízké. Maximálně 100 st.C. Tak aby to jenom pouštělo tuk, ale ten aby se neškvařil, nepálil. Takto ovšem velmi, velmi dlouho. V trobě s termostatem 12 i více hodin. Když je pták velký i 24 hodin. Kachna se vlastně neosmaží, neupeče, ale uvaří ve vlastním tuku. Mimochodem někde jsem četl že to je starý francouzský recept jak kachnu konzervovat. Prý když se v tuku nechá vychladnout například ve sklenici a tato se uzavře, vydrží prý i rok. Ale to jsem nezkoušel, Je to totiž taková pochoutka že nevydrží do přes víkend. Jí se to teplé, studené i ohřívané, vše je skvělé.


Davide muzes tu dat tvuj recept. Zajimal by me. Uz jsem o nem slysel,ale jeste nedelal.

Re: Kachna smažená ve vlastním tuku (confit)

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012, 23:56
od parles
Ano, Švejku, to je přesně ono! Už jsem to dělal i v pomalém hrnci podle receptu z Labužníku. Kachnu naporcovat, zalít vepřovým sádlem a dlouho, dlouho vařit?. Nebo dusit? To je jedno, ale kachna vynikající a sádlo na chleba ještě lepší!
Vlastně ANO j3davide!

Re: Kachna smažená ve vlastním tuku (confit)

PříspěvekNapsal: 06 pro 2012, 07:44
od j3david
Recept tady v nějaké krátké době dám. Jenom to musím trochu "zkonsolidovat" protože vlastně žádný recept kterého se nějak přísně držím nemám. Dělám vše od oka. A vlastně jsem to už tady i popsal. Princip je ten že kusy načtvrcené kachny musí být zcela ponořeny v sádle. Nejlepší je sádlo vlastní (tím míněno vlastní sádlo kachny, ne moje). Pokud jej není dost, musí se přidat vepřové. No - a trouba s termostatem a spousta trpělivosti. O energetické náročnosti ani nemluvím.

Re: Kachna smažená ve vlastním tuku (confit)

PříspěvekNapsal: 06 pro 2012, 22:39
od drobek
Já tenhle recept znám, je dost dobře popsán na http://www.labuznik.cz/recept/kachna-pecena-v-sadle/.
Nebudu psát od koho to je, opravdu, teda kdo se skrývá za nickem, slíbil jsem to. CC
Mimochodem, znám ho z mexické kuchyně.
Prostě jsem objevil jiný způsob a ten jsem sem přidal. BB