Stránka 1 z 3

Tatarský biftek

PříspěvekNapsal: 10 říj 2012, 14:49
od Mánek
Pohled na raketově rostoucí ceny hovězího masa mně dovedl k rozhodnutí si rychle udělat mísu tataráku a přecpat se jím do zásoby. O pravé svíčkové si můžu nechat jenom zdát, proto jsem se spokojil s levnějším zadním hovězím. I tak je to ale dobrota!

Ingredience:
600 g hovězí svíčkové nebo kýty,
1 lžíce worcesterové omáčky,
2 lžíce ostrého kečupu,
3 lžíce slunečnicového oleje,
2 stroužky česneku,
pepř,
sůl,
4 žloutky,
1 cibule

Popis přípravy:
Hovězí maso dvakrát přemeleme na jemné mlecí desce,

Obrázek

a k masu přidáme česnek utřený se solí a velmi jemně nakrájenou cibuli.

Obrázek

Přidáme worcester, sůl, pepř, kečup, žloutky a olej

Obrázek

a vše řádně propracujeme vidličkou. Hotovou směs necháme odležet v lednici

Obrázek

a v mezidobí si připravíme topinky z půlkrajíčků chleba. Topinky smažíme zvolna do růžova,

Obrázek

poté je necháme okapat od oleje a potřeme česnekem. Na topinky namažeme masovou směs a podáváme.

Obrázek

HP :AF

Re: Tatarský biftek

PříspěvekNapsal: 10 říj 2012, 15:41
od Stan
Hezký!
Proti západočeskému receptu (jednomu z nich) Ti tam přebývá česnek a chybí plnotučná hořtice a sladká paprika. Já dávám i ten česnek, ale nedávám olej.
Vono jich bude asi trochu víc, že, těch tataráků?! Schválně, kolik jich dáme dohromady.:D
Jo, a jak už jsem tu jednou někde psal, ty topinky peču v troubě nasucho. Nejsou pak mastný.

Re: Tatarský biftek

PříspěvekNapsal: 10 říj 2012, 15:42
od Mánek
Určitě variant bude víc, tohle je moje verze! :D

Re: Tatarský biftek

PříspěvekNapsal: 10 říj 2012, 16:20
od parles
Na Labužníku teď jde taky diskuze o tataráku. A labužník Bento tam pověsil tenhle francouzský tatarák, který taky vypadá zajímavě. Je to sice ve franštině, ale je to jasné: http://www.youtube.com/watch?v=KeYDYLQVhlM .

Re: Tatarský biftek

PříspěvekNapsal: 10 říj 2012, 19:48
od drobek
Tak honem s mou troškou do mlýna. Především, při poslední návštěvě v Česku jsem ho měl v restauracích dvakrát, a pokaždé byl nějak "vodový". Máme ho radši pastovitější.
A dál. Kdysi mi jeden profík doporučil mlít čtyřikrát, aby to bylo řádně pastovité. Dělal jsem to tak, už nedělám, používám food procesor. Prdnu tam maso a melu a melu až se z masa udělá koule a ta se pomalu valí kolem. Tak to je opravdu pasta.
Vždycky ho děláme jak bylo zvykem míchat ho až na talíři, každý si dá kolik chce.
Základ je cibule, jemňounce nakrájená, hořčice, nakládaná okurka, jemně nastrouhaná a vymačkaná až do bezvědomí. To jsou mokré ingredience, okurky a hořčice asi polovina co cibule.
Potom suché ingredience: sůl, pepř, paprika, pálivá paprika a kmín.
Na talíř dám "pneumatiku" z masa, na ni kapku oleje, žloutek (bílek to rozředí, to bude asi problém těch hospodských).
Okolo všechny ostatní ingredience hezky střídavě a ozdobně.
Topinky na sádle dělané, lehce posolené a potřené stroužkem česneku, on se hezky o topinku hobluje a každý si dá na co se cítí. Když se topinka dělá v opravdu horkém tuku, ten z ní stačí stéct a vsáknout do papírového ručníku.
K tomu na stůl worcesthire a kečup, jedině Heinz.
A pivénko, samozřejmě. HP HP HP Myslím že vím co bude zítra k večeři.