Stránka 1 z 1

Co je grilováni na destičce

PříspěvekNapsal: 29 srp 2010, 13:31
od Brutzel-Svejk
Kanadsky Zeder, hruška, jablko a jiné ovocné dřevo je pro grilováni na destičce ideální. Velikost dle grilu, tloušťka nejméně 15 mm, aby jsme naši destičku mohli častěji použit. Neberte žádné dubové, bukové nebo z jehličnanu (kvůli látkám z dřeva se vypařujících). Příprava je celkem jednoduchá. Desku předem namočíme, já až na 4 hodiny do čisté vody. Pak dáme na gril na stranu kde je ohen až nám začne kouřit. Obrátíme položíme na ni maso, rybu, mušle aj. a dáme na stranu bez ohne. Grilujeme dle návodu v receptu. Předpoklad na tento způsob grilování je gril s víkem.

Například tento:

Re: Co je grilováni na destičce

PříspěvekNapsal: 04 zář 2010, 21:39
od drobek
Jako druhý z tvůrců, musím dodat.
V Americe na tohle grilování, vlastně barbecuování, protože se dělá pod víkem, používáme cedrové prkýnko, to je ovšem v Evropě nedostupné. Tady ho dostanu v každém supermarketu, já to kupuji v obchodech se stavebninami, cedr totiž nehnije a tak se tu z něj dělají ploty. Cedr je ovšem jinak nedoporučovaný jehličnan. Tak nevím.

Re: Co je grilováni na destičce

PříspěvekNapsal: 05 zář 2010, 08:41
od Brutzel-Svejk
Jelikož používám jen Ahorn, který je zase k dostaní u nás nevím nic o cedru. Je možné, že obsažené pryskyřice nemají takový účinek a především tu intensivní vůni evropského jehličnanu.

Re: Co je grilováni na destičce

PříspěvekNapsal: 05 lis 2010, 16:06
od Manana
Grilování na destičce má svůj původ opravdu v Americe. Běžně tak připravovali jídla středoameričtí Indiáni. Archeologické nálezy dokládají, že tento způsob přípravy pokrmů užívali Olmekové v dnešním Veracruz a předchůdci Mayů v oblasti Cerros - Santa Rita Corozal v dnešním Belize již asi 2000 let př.Kr. Pokrm se připravoval na kamenné nebo keramické desce, položené na tři kameny, kde se topilo dřevěnými klacky, větvemi nebo polínky, které se přisouvaly do ohně.
Mayové tomuto zařízení říkali xamach (čti šamač) a mexičtí Indiáni comal (v jazyce nahua). Nahuacký výraz comal se uchytil a ve světě se už běžně používá. Na takovém tálu se nasucho peče všechno, od tortil přes maso po sýr a zeleninu včetně rozpékání koření a listů bylinek. Dnes se již dají pořídit stolní zařízení s pečícím kamenem comal nebo litinovou plotnou, bývají spojena s možností současně připravit raclette.

Obrázek

Re: Co je grilováni na destičce

PříspěvekNapsal: 01 pro 2014, 01:07
od j3david
E.T. Seton v knize "Dva divoši" popisuje přípravu "medvědích tlap". Ti kluci v knížce samozřejmě nepřipravovali medvědí maso, ale nějaké hovězí. A to tak, že se dost velký špalek (jaké dřevo fakt už nevím) rozštípne napůl a položí se do ohniště tou kulatou stranou dolů. Na tu rovnou plochu se potom umístí maso ....
Jako skautík jsem to kdysi zkoušel, protože už nejen něco pamatuju, ale dost jsem toho už i zapoměl, takže nevím jak to chutnalo, ale žiju dodnes. A mám dojem že ten špalek byl smrkový.