Blbuvzdorný chléb podle Jacquese Pépina

Blbuvzdorný chléb podle Jacquese Pépina

Příspěvekod drobek » 21 úno 2012, 22:12

Kdysi to dvorního kuchaře Charlese DeGaula.

4 ½ hrnku chlebové mouky (680 gramů)
2 ½ lžičky soli
1 obálka (2 ¼ kávové lžičky) suchého droždí
2 hrnky (½ litru) vody pokojové teploty

Na později
1 lžíce kukuřičné mouky nebo krupice
3 lžíce mouky na později.

Až potud originální recept. Ale je to recept francouzský, dal jsem tedy 150 gramů žitné mouky a 530 gramů chlebové. Chlebová, aspoň tady v Americku má na rozdíl od mouky „na všechno“ víc lepku.
Použil jsem suché droždí, tady u nás je strašně obtížné sehnat čerstvé a je drahé jako sviňa, jak se říká kolem Brna. Taky jsem přidal kmín, a trochu octa, to český chléb potřebuje.
chlebík1.JPG
chlebík1.JPG (47.57 KiB) Zobrazeno 5460 krát


Z prvních čtyř surovin umíchejte těsto, plus už zmíněný kmín a ocet. Teplota těsta by neměla přesáhnout 25°. Těsto dejte do mísy, zakryjte folií a nechte v pokojové teplotě kynout. Za 2 – 3 hodiny se zdvojnásobí a budou na něm vidět veliké bubliny. Vyklopte těsto na vál, podsypte asi 2 lžícemi mouky, a lehce prohněťte, aby se mouka začlenila. Pak těsto dejte do olejem vymáznuté misky, já mám na to sprej, zakryjte folií a dejte do lednice přes noc.
Druhý den si rozehřejte troubu na 220°, pečící plech vyložte papírem na pečení nebo silikonovou pečící vložkou, na to trochu kukuřičné mouky. Mísu kde těsto kynulo obraťte vzhůru nohama na plech, když nechce vypadnout lehce mu od krajů pomozte. Těsto obraťte švem dolů, posypte lehce moukou, nožem nahoře nařízněte a do trouby s ním.
Pečte prvních 25 minut při 220°, při tom asi 3x stříkněte do trouby ze spreje vodu.
Potom snižte teplotu na 205° a pečte ještě hodinu.
Správně upečený chléb musí při poklepu zespodu znít dutě. Před krájením počkejte až chléb vystydne, asi 3 hodiny.
chlebík2.JPG
chlebík2.JPG (57.32 KiB) Zobrazeno 5461 krát
IMAG0040.JPG
IMAG0040.JPG (64.67 KiB) Zobrazeno 5433 krát
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Blbuvzdorný chléb podle Jacquese Pépina

Příspěvekod Dag » 22 úno 2012, 06:08

Božehnej Pán Bůh, to je krásný chlebíček.
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Re: Blbuvzdorný chléb podle Jacquese Pépina

Příspěvekod Mánek » 22 úno 2012, 07:07

Je krásnej, moc! A chutnal? :)
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Blbuvzdorný chléb podle Jacquese Pépina

Příspěvekod drobek » 22 úno 2012, 15:42

Ještě chutná HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Blbuvzdorný chléb podle Jacquese Pépina

Příspěvekod miska12 » 22 úno 2012, 16:09

Tož to je nádhera.
miska12
 

Další

Zpět na Chléb, rohlíky, topinky a jiné pečivo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

x