Chilli powder a chilli koření
Předem a úvodem musím napsat, že chilli koření a chilli jako prášek není totéž. Chilli koření se tady v Americe normálně kupuje namíchané a tak jsem ani nemohl vypátrat návod na to, jak ho umíchat. Když jsem se vyptával domorodců, jejich normální odpověď byla, že jsou mleté chilli papriky.
Zní to logicky, přece když rozemelu chilli papričky, dostanu chilli koření, ne? Omyl. Když rozemelu chilli papričky, dostanu cayanský, neboli červený pepř, což je tedy po Americku i chilli powder. To jsou prostě drcené chilli papričky.
Chilli koření je ovšem už směs koření na vaření chilli jako pokrmu. Základní chuťová složka je mletý cumin.
Nevím zda jsou to listy nebo semínka, znám to usušené a umleté na prášek. Slovníky uvádějí, že je to tlučený kmín.
To je ovšem zcela mylné, jak jsme, tak jako mnozí, zjistili když jsme si to místo kmínu koupili a hlavně použili, ještě v pravěku našeho pobytu v téhle zemi. Jak mně právě informoval čtenář, je to tlučený římský kmín, k dostání v obchodech s orientálním zbožím.
Tak tedy chilli koření, nezbytná to složka amerického chilli, které má s chilli papričkami společné jen to jméno a pak to, že ty jsou v tom chilli koření, které je součást chilli pokrmu. Už jsem to zamotal dost? Tenhle chilli powder, ale i samotný cumin je jedno ze základních koření mexické kuchyně.
Zde je tedy recept na chilli powder, prášek či koření, jak ctěná libost, jak mi ho Mistr kuchař Ivan Rebensteiger dal:
1 díl mletého cumin, nebo římského kmínu, protože to je totéž, jemně na prášek umleté, nebo 50 : 50 směs tlučeného kmínu a mletého fenyklu (není to přesně ono, ale je to dost blízko)
1 díl sušeného a na prášek mletého česneku
1 díl sušené a na prášek mleté cibule
1 díl cayanského pepře
Pozor, tohle je ovšem podle americké kuchyně, tedy tak jak si Amerika představuje kuchyni mexickou. Tam se totiž cumin, tedy římský kmín nepoužívá a ostatně směs koření chilli se nepoužívá vůbec.