Smažené hřebenatky s jablečným salátem (Ramsay)

Smažené hřebenatky s jablečným salátem (Ramsay)

Příspěvekod Mánek » 06 říj 2012, 06:45

Dalším Gordonovým receptem se dostáváme k mořským plodům, konkrétně k hřebenatkám. Hřebenatek je několik druhů, ale na přípravu tohoto receptu jsou použity ty největší, mušle sv. Jakuba, neboli scallops. V této úpravě vynikne jejich delikátní nasládlá chuť a v kombinaci s jablečným salátem to nebude mít chybu. Svatojakubky sice patří k těm dražším a hůře sehnatelným mušlím, ale tu a tam se objeví v mrazácích supermarketů jejich zmražené maso za celkem přijatelnou cenu. Zmražené scallops se prodávají i se žlutě zbarvenými jikrami, které nevyhazujeme, ale usmažíme spolu s masem.

Ingredience:
olivový olej na smažení,
6 očištěných velkých hřebenatek (mušlí sv. Jakuba, scallops),
šťáva z 1/2 citronu,
pepř,
mořská sůl

Na salát:
1 nakyslé jablko,
2 hrsti polníčku,
šťáva a kůra z poloviny citronu,
panenský olivový olej,
mořská sůl,
čerstvě mletý černý pepř

Popis přípravy:
Nejprve si připravíme salát. Z jablka odstraníme jádřinec a nakrájíme je na tenké nudličky (julienne). Vložíme do mísy, přidáme polníček a dochutíme solí a pepřem. Přidáme polovinu citronové kůry a šťávu podle chuti. Salát přelijeme olivovým olejem a dobře promícháme. Rozehřejeme velkou silnostěnnou a nepřilnavou pánev na vysokou teplotu a nalijeme na ni 1 polévkovou lžíci olivového oleje. Vložíme maso z hřebenatek osušené papírovým ubrouskem a okořeněné na jedné straně solí a pepřem. Uvažujeme o pánvi jako o ciferníku hodin a pokládáme hřebenatky ve směru hodinových ručiček okořeněnou stranou dolů. Smažíme je po dobu 1-2 minut dozlatova a mezitím okořeníme i druhou stranu. Pak je otočíme ve stejném pořadí, v jakém jsme je umístili na pánvi, maso zastříkneme citronovou šťávou a opět smažíme 1-2 minuty. Hotové hřebenatky položíme na talíř vyložený papírovými ubrousky, aby se odsál přebytečný olej. Na dva talíře navršíme do středu hromádku salátu a maso z mušlí umístíme po jejím obvodu. Ozdobíme zbývající citronovou kůrou a ihned podáváme.

http://www.radiotimes.com/news/2012-09-12/learn-to-cook-like-gordon-ramsay
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Smažené hřebenatky s jablečným salátem (Ramsay)

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 06 říj 2012, 09:21

Jacobs mušle se dají připravit i na grilu. Mužů říct, absolutní delikatese.
Viz: viewtopic.php?f=53&t=685
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1101
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko


Zpět na Ryby

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků

x