Ingredience:
1 kapr (nebo 2 kapří půlky s kůží),
koření na ryby podle chuti,
citron,
pepř,
sůl (pokud ji již neobsahuje koření),
olej
Popis přípravy:
Vykuchaného, vymytého a osušeného kapra zbaveného hlavy seřízneme podél páteře na dvě půlky i se žeberními kostmi (pokud si koupíte kapří půlky, většinou je v každé polovina páteře, protože ryby se průmyslově porcují rozřezáním pilou). Kapří půlky zbavíme ploutví i s kostmi a vyřízneme žebra i s případnou páteří.

Oddělíme ocasní část v místě, kde končí břišní dutina

a oddělíme břišní část v místech, kde končily žeberní kosti.

Tím dostaneme tři části z každé poloviny: břišní, kde není ani jedna kostička a které použijeme pro děti, hřbet a ocas, které prokrájením http://manek.ex-bloguje.cz/798886-video-k-priprave-rybiho-filetu-bez-kosti.php zbavíme drobných kostiček a použijeme je na pokrm pro dospělé. Břišní část příčně nakrájíme na proužky

a seříznutím je zbavíme kůže http://manek.ex-bloguje.cz/798890-odstraneni-kuze-z-porci-kapra-video.php. U ocasní a hřbetní části to není žádoucí, protože kůže drží maso pohromadě po překrájení kostiček. Maso pokapeme citronovou šťávou, posypeme kořením na ryby a případně osolíme. Proužky z břišní části stočíme od nejtenší vrstvy masa do roládek a napíchneme je na špejle.

Všechny porce vložíme do hluboké misky nebo talíře, přelijeme olejem a necháme nejméně půl hodiny marinovat.

Marinované rybí maso grilujeme na středně rozehřátém grilu cca 4-10 minut z každé strany (záleží na tloušťce porcí, teplotě a použitém grilu), porce pokládáme na gril nejprve kůží dolů.

Jako přílohu můžeme použít pečivo, nebo si ogrilujeme rozpůlené brambory uvařené předem ve slupce.

