Kotlety v bourbonu marinované

Kotlety v bourbonu marinované
4 libové kotlety asi 2,5 - 3 cm silné, nemusí být s kostí
1 menší cibule nakrájená na tenké plátky
2 bobkové listy
Kousek skořice, (rolička kůry vcelku)
10 celých pepřů
5 nových koření
3 hřebíčky
3 lžíce hnědého cukru
3 lžíce krystalické soli (mořské nebo košer)
1 hrnek horké vody
3 lžíce bourbonu
2 lžíce ořechového nebo jiného oleje (ne olivového), plus další 2 lžíce na potření masa
jablečná křenová omáčka
Maso opláchněte, osušte a urovnejte na skleněný pekáč, či do plastikového uzavíratelného pytlíku. Navrch narovnejte cibuli, bobkové listy, skořici, pepře, nové koření a hřebíčky. Smíchejte vše ostatní a polijte maso. Marinujte v lednici aspoň 4 hodiny, občas obraťte. V pytli je to jednodušší, jen zatřepat
.
Připravte si gril pro nepřímé grilování, na vysokou teplotu. To znamená že se topí jen pod jednou částí, griluje na té druhé, ruku udržíte 10 cm nad grilem tak 3 - 4 vteřiny. Na část s ohněm dejte kouřový balíček (kousky dřeva namočené na hodinu v alobalu s dírkami). Máte-li gril na dřevěné uhlí, toto netřeba, nebo nasypte kousky dřeva přímo na uhlí.
Očistěte gril, naolejujte šprucle. Maso naaranžujte na gril, potřete olejem a grilujte na této straně, přiklopené, asi 20 minut.
Pak přesuňte maso na tu část kde hoří oheň, už nepřikrývejte a grilujte ještě 5 - 7 minut po každé straně, v polovině pootočte, aby se na mase udělala hezká mřížka
4 libové kotlety asi 2,5 - 3 cm silné, nemusí být s kostí
1 menší cibule nakrájená na tenké plátky
2 bobkové listy
Kousek skořice, (rolička kůry vcelku)
10 celých pepřů
5 nových koření
3 hřebíčky
3 lžíce hnědého cukru
3 lžíce krystalické soli (mořské nebo košer)
1 hrnek horké vody
3 lžíce bourbonu
2 lžíce ořechového nebo jiného oleje (ne olivového), plus další 2 lžíce na potření masa
jablečná křenová omáčka
Maso opláchněte, osušte a urovnejte na skleněný pekáč, či do plastikového uzavíratelného pytlíku. Navrch narovnejte cibuli, bobkové listy, skořici, pepře, nové koření a hřebíčky. Smíchejte vše ostatní a polijte maso. Marinujte v lednici aspoň 4 hodiny, občas obraťte. V pytli je to jednodušší, jen zatřepat

Připravte si gril pro nepřímé grilování, na vysokou teplotu. To znamená že se topí jen pod jednou částí, griluje na té druhé, ruku udržíte 10 cm nad grilem tak 3 - 4 vteřiny. Na část s ohněm dejte kouřový balíček (kousky dřeva namočené na hodinu v alobalu s dírkami). Máte-li gril na dřevěné uhlí, toto netřeba, nebo nasypte kousky dřeva přímo na uhlí.
Očistěte gril, naolejujte šprucle. Maso naaranžujte na gril, potřete olejem a grilujte na této straně, přiklopené, asi 20 minut.
Pak přesuňte maso na tu část kde hoří oheň, už nepřikrývejte a grilujte ještě 5 - 7 minut po každé straně, v polovině pootočte, aby se na mase udělala hezká mřížka