Stránka 1 z 1

Jarní povzbuzení-mléčně kvašená mrkev

PříspěvekNapsal: 02 dub 2011, 23:49
od Dag
Začnu takovým malým jarním povzbuzením, kterým je velmi starý, velmi zdravý a velmi dobrý způsob konzervování: Mléčné kvašení.
Mléčně kvasit mohu různé druhy zeleniny, ale mrkev je nejjednodušší.

Mléčně kvašená mrkev-pickles
1kg mrkve
1 větší cibule
2 dkg soli
2 dkg cukru

Postrouhám mrkev a cibuli
V míse důkladně promíchám se solí s cukrem
Pořádně napěchuji do velké lahve.
Na dobrém stlačení velmi záleží. Je vhodné stlačovat nastrouhanou mrkev po vrstvách
Zatížím obráceným talířkem, na který dám nějaký vhodný vydrhnutý kámen, nebo povrch zajistím bukovým špánkem
Pováži plátýnkem
A nechám na teplém místě kvasit
Po dvou až třech dnech kdy se na povrchu začínají tvořit bublinky od unikajících plynů, prošťouchnu obsah, aniž bych ho ale nazvedávala hůlkou a dovolím tak plynům aby snáze unikly.
Kdyby neunikly, mohly by způsobit hořknutí mrkve
Za týden je kvašení skončené
Výsledkem je příjemně nakyslá mrkev vhodná jako salát
Vykvašenou mrkev do spotřebování uchovávám v ledničce

Re: Jarní povzbuzení-mléčně kvašená mrkev

PříspěvekNapsal: 03 dub 2011, 03:07
od Mánek
Že bych to taky zkusil? V rámci experimentů v kuchyni? :)

Re: Jarní povzbuzení-mléčně kvašená mrkev

PříspěvekNapsal: 03 dub 2011, 17:26
od Brutzel-Svejk
To vypadá velmi zajímavé. Mrkvičku to já rád. :D :D