Celokváskový pšenično-žitný chléb

Vše v čem se maso nenachází. Uuuuuha

Celokváskový pšenično-žitný chléb

Příspěvekod Mánek » 17 črc 2016, 07:22

Suroviny:
180 ml vody,
200 g pravidelně živeného žitného kvásku (můžeme přidat 5 g čerstvého droždí, urychlí se kynutí),
80 g žitné chlebové mouky,
320 g (i trošku více, podle hustoty kvásku) hladké mouky,
150 g strouhaných brambor vařených ve slupce,
2 vrchovaté lžičky soli,
2-3 lžičky kmínu

Popis přípravy:
1) večer před pečením smícháme v míse kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu do hladkého těstíčka a v zakryté míse necháme v teple do rána

2) ráno (po 10-12h) má těstíčko zvětšený objem, je velice napěněné a příjemně voní kváskem. Přidáme do něj zbytek surovin a robotem umícháme těsto (asi 20 minut), které necháme v teple trochu nakynout.

3) těsto propracujeme, je-li třeba mírně podsypáváme moukou. Vytvarujeme bochník, který dáme do pečící mísy z varného skla vyložené pečící fólii, pod kterou jsme nalili asi 25 ml vody.

4) vložíme do studené trouby na předposlední mřížku, nastavíme teplotu 180°C, pečení shora i zdola a pečeme 1½ až 1¾ hodiny.

5) upečený chléb položíme na mřížku, zabalíme čistou utěrkou a necháme vychladnout.

Chleba má pevnou, křupavou kůrku, pružnou střídu, plnou pravidelných pórů a je výborný i za týden.

HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Celokváskový pšenično-žitný chléb

Příspěvekod drobek » 17 črc 2016, 09:52

Jednou snad přemůžu lenost a dám se do pečení. První bude ten žitný co měla Iva na srazu. Potom tenhle. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1941
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Celokváskový pšenično-žitný chléb

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 17 črc 2016, 13:46

Díky návštěvě Milana u mě jsem mel možnost tento chleba zkusit. Velmi mi chutnal.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1133
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Celokváskový pšenično-žitný chléb

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 27 srp 2016, 13:08

Ta pečící fólie? Je to pečící papír.?
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1133
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Celokváskový pšenično-žitný chléb

Příspěvekod Mánek » 28 srp 2016, 04:26

to je tenká teflonová fólie na pečení, ale pečící papír poslouží stejně dobře.
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Další

Zpět na Bezmasá jídla

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

x