Stránka 1 z 1

Křupavé pečené bramborové vějířky

PříspěvekNapsal: 24 led 2012, 18:43
od drobek
America's Test Kitchen
Tento bramborový pokrm má nadýchaný vnitřek, zvenčí křupavou sýrovou - chlebovou kůrku, pokud je uděláte správně. Nejlepší jsou velké škrobnaté brambory, to kvůli škrobu, a raději delší a plošší, kvůli zpracování.

Na směs strouhanky a sýra:
1 krajíc bílého sandwichového chleba, roztrhaný na kousky
4 lžíce rozpuštěného másla
½ hrnku bílého sýra neostré chuti
¼ hrnku strouhaného parmezánu
1 lžička papriky
½ lžičky česnekového prášku, v tomto případě, kvůli připalování, je to lepší než syrový česnek
Sůl a pepř

Bramborové vějíře
4 velké škrobnaté brambory, seřízněte na nich plošku aby stály
2 lžíce extra panenského olivového oleje
Sůl a pepř

Strouhanka:
Nastavte mřížku v troubě na střední pozici a rozehřejte troubu 90°.
Chleba dejte do sekacího robotu a několika pulsy rozmělněte. Mimochodem, takhle děláme strouhanku i na řízky, zůstanou tam i větší = křupavé kousky.
Budoucí strouhanku dejte na plech a v troubě usušte, asi 20 minut. Nechte vychladnout 5 minut a pak smíchejte strouhanku, máslo, sýry, papriku, česnekový prášek, 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře ve velké míse.

Bramborové vějíře:
Rozehřejte troubu na 230°.
Bramboru položte na stůl, z každé strany přiložte tužku, to bude zarážka abyste nedokrojili až do konce. Brambory nakrájejte asi na 5 mm plátky, dole zůstanou nedokrojené.
Opláchněte brambory pod tekoucí vodou i v řezech. Škrob z brambor by plátky znova spojil. Brambory dejte na talíř nakrájenou stranou dolů talíř.
Mikrovlňte až jsou měkké na dotek, asi 6 až 12 minut, nemusí a nemají být zcela měkké, ještě se budou péct. V polovině času otočte.
Uspořádejte brambory nakrájenou stranou nahoru na fólií a na plech.
Brambory celé potřete olejem, i v řezech osolte a opepřete.
Pečete až brambory začínají hnědnout, 25 až 30 minut.
Vyjměte z trouby a brambor zapněte gril v troubě.
Pečlivě naplňte brambory směsí, tu na brambory i navršte, dbejte aby nespadla.
Grilovat až strouhanka bude zlatohnědá, asi 3 minuty.
A teď už jen se na to vrhnout.
brambory.jpg
brambory.jpg (27.12 KiB) Zobrazeno 2643 krát

Re: Křupavé pečené bramborové vějířky

PříspěvekNapsal: 24 led 2012, 22:06
od Mánek
Jóóó! HP