Cymes je laskavým dodatkem do mas. Pro nás trochu neobvyklým, leč kdo zkusil… Slovo cymes jako jidišismus přešlo do polštiny a znamená něco „fajneho“ sladkého, dobrého. To sladké a šťavnaté potěšení našeho patra je často připravována dlouhým a pomalým dušením, nebo pečením při nízké teplotě, až nabere zlatisté barvy a lahodné chuti.
Suroviny:
1 cibule
2 PL přepuštěného másla
500 g mrkve
2 PL medu
500 g sušeného ovoce (křížaly, švestky, meruňky, rozinky atp.)
postrouhaná kúra z jednoho pomeranče
250 ml pomerančové šťávy
½ KL mleté skořice
Sůl, pepř bílý
Cibuli pokrájím na velmi jemno, nebo možná ještě lépe postrouhám na strouhadle. Zesklim na přepuštěném másle. Přidám očištěnou a na talárky pokrojenou mrkev, sušené ovoce. Chvilku restuji, zaliji pomerančovou šťávou, lehounce posypu kůrou z pomeranče. Dusím na malém ohni do změknutí, stáhnu z ohně, doladím medem, osolim, trochu pepře a skořici. Vrátím na krátkou chvíli na oheň, promíchám a stáhnu.