Poněkud jednodušší varianta, ale konečně, proč ne, ať si každý vybere sám.
4 stroužky česneku
4 žloutky
2 anchovičky
1 lžíce Dijonské hořčice, pravé, nemáte-li, tak radši nic
Šťáva ze dvou citronů
1 hrnek olivového oleje
Sůl
Velmi hrubě mletý, spíš jen drcený černý pepř
2 velké hlávky římského salátu, oprané osušené
10 dkg mletého parmazánu
35 dkg krutonů do salátu
Dřevěnou mísu na salát vytřete česnekem, zbytek stroužků jemně utřete. Přidejte do mísy žloutky, ančovičky a hořčici, dobře rozetřete. Vmíchejte citronovou šťávu a opět dobře rozmíchejte. Potom zvolna vmíchejte olivový olej. Osolte a opepřete. Listy salátu natrhejte, přidejte do mísy a dobře promíchejte. Posypte čerstvě nastouhaným parmazánem, vhoďte tam krutony, vše promíchejte a servírujte.