Tilapia na pomerančích a zázvoru
Derrick Reiches.
Na vysvětlenou, Tilapia a je vůbec první mořská ryba v historii lidstva, která byla uměle, tedy na rybích farmách pěstována. Ryba už bez hlavy a ocasu je asi 15 cm dlouhá, 5 - 6 cm široká, tedy jedna ryba na američana, našinci stačí polovina. Masíčko je jemné, zkrátka jedna báseň. Protože je to "pořádná" ryba, dá se snadno naplocho nazříznout a kompletní kostra vyjmout.
4 celé ryby, vykostěné
1 pomeranč, na kolečka nakrájený
1/2 hrnku bílého jogurtu
1/2 hrnku čerstvé usekané nati koriandru, není-li koriandr použijte petrželku, stejně jsou to příbuzní.
1/4 hrnku majonézy
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce strouhané pomerančové kůry
2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
1 lžíce limetkové šťávy
sůl a pepř dle chuti
V misce smíchejte 2 lžíce olivového oleje, strouhanou pomerančovou kůru a šťávu, zázvor a 1/4 hrnku koriandrové nati. Osolte a opepřete. 4 větší čtverce alobalu naolejujte a doprostřed každého uložte rybu. Do útrob jí vložte 2 kolečka pomeranče, na ni lžící dejte něco směsi. Dobře zabalte. Grilujte na střední teplotě asi 30 minut. Pak nezbývá než jeden balíček otevřít a vidličkou zkusit, zda se ryba rozpadá na plátky, podle toho se pozná, že je hotová. Mezitím smíchejte jogurt, majonézu, zbylý olivový olej a zbylý koriandr, to je vlastně speciální a zvláštní druh "tatarské" omáčky.
Rybu opatrně (horká pára) vybalte z balíčků a podávejte s opečenými brambůrkami a touhle tatarkou.