Stránka 1 z 3

Nadýchaná roláda

PříspěvekNapsal: 30 bře 2011, 17:57
od Mánek
S příchodem jara se najednou u mě, mé ženy, i u sousedů, objevila chuť na nějaký dobrý zákuseček k dopolední kávě. Tak jsem si řekl, že bych mohl vyzkoušet nějakou roládu, protože do toho jsem ještě nikdy nešel. Našel jsem si recept na těsto, který se mi zalíbil pro ejdnoduchost a rychlost přípravy a od perníkářky jsem vydyndal recept na máslový krém, který by nebyl zase tak moc máslový, ale byl hlavně dobrý. Fotil jsem až druhý pokus, ale zítra mám za úkol udělat už v pořadí čtvrtou roládu, tentokrát na oslavu narozenin. Co já ještě nakonec nebudu všechno umět!

;)

Ingredience:
5 žloutků,
5 bílků,
3 vrchovaté lžíce hladké mouky,
2 lžíce cukru,
1 vanilkový cukr,
1 lžíce kakaa,
1/4 lžičky prášku do pečiva

Krém:
250 ml mléka,
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky,
1 vanilkový cukr,
50 g Omegy,
moučkový cukr dle chuti,
250 g másla

Na ozdobu:
3 půlky kompotovaných broskví,
mleté mandle nebo ořechy

Příprava:
Korpus
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme cukr, vanilkový cukr a žloutky. Potom lehce vmícháme mouku, smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, a těsto nalijeme na nízký plech, vyložený papírem na pečení, lehce potřeným olejem.

Obrázek

Těsto rozetřeme stejnoměrně po celé ploše plechu

Obrázek

a pečeme ze začátku při teplotě 160°C asi 5 minut, potom stáhneme teplotu na 140°C a dopečeme do růžova (celkem asi 8-10 minut, povrch je ještě mírně lepkavý!!!). Hotový korpus stáhneme i s papírem s plechu a necháme vychladnout. Korpus je krásně nadýchaný a není jej potřeba předem stáčet.

Obrázek

Krém:
Do studeného mléka metličkou zašleháme mouku, uvedeme za stálého míchání k varu a provaříme do zhoustnutí. Sejmeme z plotny, a do hotové horké kaše dáme 1 vanilkový cukr a 50 g Omegy. Mícháme do rozpuštění tuku. Na kaši položíme igelitový sáček, aby se neudělal škraloup, a necháme vychladnout. Změklé máslo a moučkový cukr šlehačem ušleháme do pěny a po lžících přidáváme vychladlou kaši.

Obrázek

Krémem potřeme vychladlý korpus, krém poklademe na kostičky nakrájenými broskvemi,

Obrázek

a s pomocí papíru na pečení jej srolujeme do rolády. Povrch rolády potřeme zbytkem krému, posypeme mletými mandlemi nebo oříšky,

Obrázek

a dáme zatuhnout do lednice.

Obrázek

Dobrou chuť! HP

Dnešní výtvor, pátý pokus. Tentokrát vnukovi k svátku:

Obrázek

Už skoro profi! :)

Re: Nadýchaná roláda

PříspěvekNapsal: 30 bře 2011, 20:16
od drobek
Moc krásně se ti to povedlo. CC
A ještě mi prozraď sladké tajemství- co je to omega krom řeckého písmene a značky pro odpor (ne můj) HP

Re: Nadýchaná roláda

PříspěvekNapsal: 30 bře 2011, 23:30
od parles
Mánku, já na sladké moc nejsem, ale nad tvými krásnými fotečkami jsem několikrát polknul! A to už je co říct! Nádherné! BB

Re: Nadýchaná roláda

PříspěvekNapsal: 31 bře 2011, 06:22
od jaga
tak to je zase dokonalost sama, taky bych si dala říct, předvedeš tu parádu na srazu ;) hezké jaro vinšuju

Re: Nadýchaná roláda

PříspěvekNapsal: 31 bře 2011, 08:08
od Dag
Mánku, výborně. To, že plát těsta není třeba předem stáčet je výhoda k nezaplacení.Protože takové ty rady, jako dát na vlhkou utěrku se vždy ukázaly jako problematické.
Připravím o Velikonocích.