Gravlax

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Gravlax

Příspěvekod Stan » 03 lis 2012, 22:27

Gravlax se mu říká v Americe, gravet laks v Norsku, gravet lax (laks) va Švédsku a v Dánsku, graflax na Islandu, a graavilohi nebo tuoresuolainen lohi pohřbený losos, podle středověkého způsobu přípravy, kdy ho zahrabali do písku nad hladinou přílivu.
Tento způsob je podle literatury (já to neviděl) stále používán na Islandu na přípravu hákarl ,(zkamenělý žralok), rakfisk (shnilá ryba) v Norsku a surströmming (kyselý herinek) ve Švédsku.
Ale nedávejte jménu žádné asociace, jako že by to byl fujtajbl. Za studena připravený losos, s cukrem, solí, koprem a alkoholem je lahůdka, které mnozí dávají přednost před lososem uzeným.
Obvykle je připravován i s kůží, ale zrovna tak ho lze připravit i bez kůže, podle toho co zrovna máte.
Protože losos čerstvě vytažený z vody může mít v sobě parazity, doporučuje se ho před vlastně netepelnou přípravou na 7 dní zmrazit. Protože se nedomnívám, že by doma bylo lze koupit lososa čerstvého, tedy nemraženého, můžete si tento krok odpustit.
Suroviny
1 losos, (asi 1 ½ kg) po očištění a bez hlavy,
3 polévkové lžíce soli
2 lžíce cukru
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
1 svazek kopru, vcelku, lépe se to pak čistí
1 lžíce lihoviny: brandy, gin, aquavit, vodka, atd.
Postup
Lososa po vyčištění už máte rozkrojeného a bez páteře a žeber. Vytahejte z něj kleštěmi případné kůstky.
Ingredience smíchejte v misce a lososa tím potřete, pokud možno kompletně. Navrch položte snítky kopru. Kolik? Čím víc tím líp.
Lososa zabalte do igelitových pytlíků, dejte do misky ať vám případně vyteklá tekutina nezasviní lednici. Někdo doporučuje zatěžkat nejlíp cihlou, někdo ne, a dejte do lednice, aspoň na dva dny.
Potom vyndejte, omyjte, utěrkou osušte.
Lososa krájejte bez kůže na co nejtenčí plátky tím nejostřejším nožem co seženete, asi v 45°úhlu směrem dolů.
Výborný je na lehce opražené kousky veky, vlastně jakkoli servírujete uzený losos. A zkuste ho trochu pokápnout citrónem, pro změnu. HP
Gravlax.jpg
Gravlax.jpg (38.65 KiB) Zobrazeno 4137 krát
Naposledy upravil Stan dne 04 lis 2012, 15:57, celkově upraveno 1
Stan
 

Re: Gravlax

Příspěvekod jednorožec » 04 lis 2012, 03:00

Výborně napsáno!
Pracuji podobně, vždy s čerstvým lososem. Mírný koriandr schvaluji. Přidávám anglickou hořčici (dost svalnatou!). Nikdy nevynechávám gin. Malé přiznání: poprvé jsem to dělal podle cizího receptu a místo malých lžiček ginu jsem tam napočítal lžíce polévkové. Bylo to přesto, či právě proto (!) velmi dobré a úspěšné. Gin tam pasuje.

Miska musí být, losos pustí hodně kapaliny. Kůži neodřezávám, slouží, přehozena přes zbývajícího lososa, k uchování gravlaxu v ledničce. Nakonec ji, pokrájenou, věnuji strakám na zahradě.

Dle mého názoru, tři dny zrání úplně stačí. Proč se týrat déle?? :-)
Uživatelský avatar
jednorožec
Učedník
 
Příspěvky: 23
Registrován: 30 čer 2012, 01:31
Bydliště: Anglie

Re: Gravlax

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 04 lis 2012, 12:03

Dik za tento recept. Urcite ho vyzkousim a jestli to stihnu i vyfotim.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1101
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko


Zpět na Ryby a jiné plody moře

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x