Stránka 1 z 1

Pečený krocan podle Ramsaye

PříspěvekNapsal: 23 říj 2012, 08:24
od Mánek
Vánoce jsou za dveřmi a američtí i angličtí krocani už tuší - stejně jako čeští kapři - svůj blížící se konec. Přiznám se, ještě nikdy jsem krocana vcelku nepekl, i když mně to láká již delší dobu. Ale po shlédnutí tohoto receptu - http://www.videacesky.cz/ostatni-zabavna-videa/vanocni-recepty-gordona-ramsayho-peceny-krocan - se lákání stalo jistotou, že tohle je ten pravý recept, který mi stojí za vyzkoušení. Nějak se mi ty různě kaštanové nádivky nelíbí, prostě vnitřně necítím jak by to mohlo chutnat, ale tady jsem se do výsledné chuti vcítil okamžitě.

Ingredience:
krocan cca 4 kg
2 cibule
1 citron
4 bobkové listy
olivový olej
sůl
pepř
10 plátků slaniny

Bylinkové máslo:
změklé máslo (250 g)
sůl
pepř
olivový olej
2 citrony
3 stroužky česneku
hrst petrželky

Omáčka s cíderem a vlašskými ořechy:
250 ml cíderu
100 g jader vlašských ořechů
3 rajčata
4 snítky rozmarýnu
200 ml kuřecího vývaru

Popis přípravy:
Ochucené máslo:
Změklé máslo ochutíme solí a pepřem, přidáme kůru a šťávu z citronů a usekanou petrželku. Doplníme lžící oleje, aby se máslo tak snadno nepřipalovalo a řádně propracujeme.

Krocan:
Krocana umyjeme zevnitř i na povrchu, osušíme papírovou utěrkou a osolíme a opepříme ze všech stran. Do dutiny krocana vložíme rozkrojené cibule, celý citron a bobkové listy. Uvolníme kůži nad stehny a na prsou a prostor pod kůží vyplníme ochuceným máslem. Zbytkem másla potřeme krocana po povrchu a umístíme do pekáče prsy nahoru. Krocana pokropíme olejem, zasuneme do trouby předehřáté na 220°C a pečeme 10 minut, aby se rychle opekl a zhnědnul. Potom krocana vyjmeme z trouby a přelijeme šťávou, prsa poklademe plátky slaniny, opět přelijeme šťávou a dáme zpět do trouby, kde snížíme teplotu na 180°C. Při této teplotě krocana pečeme 2 až 2,5 hodiny (cca 30 minut na kilo váhy ptáka), přičemž jej často přeléváme výpekem. Upečeného krocana necháme odpočinout po dobu, po kterou se pekl.

Omáčka:
Z plechu slijeme přebytečný tuk a plech dáme na plotnu. Slaninu z krocana nakrájíme nadrobno a přidáme do šťávy. Z krocana vyjmeme citron a cibuli, usekáme vše najemno a vložíme do pekáče. Přidáme několik snítek rozmarýnu a vše osmažíme. Přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, odlomené konce křídel, odříznutého biskupa a opět osmažíme. Vše zalijeme cíderem a do pekáče slijeme šťávu, která se uvolnila z krocana. Zredukujeme tekutinu na poloviční objem a poté mačkadlem na brambory zeleninu i kousky krocana rozmačkáme. Přilijeme kuřecí vývar a opět necháme odpařit. Omáčku propasírujeme do hrnce, do omáčníku nasypeme rozdrcená jádra ořechů a zalijeme je horkou omáčkou.

Fotku nemám, takže nebude. Leda by dodal drobek, nebo někdo jiný, z vlastních zásob! HP

Drobek nedodá, tak dodám originál Ramsayho výtvor:

Re: Pečený krocan podle Ramsaye

PříspěvekNapsal: 23 říj 2012, 23:03
od drobek
Nic nedodám, my krocana nepečem. Pro dva lidi? :o Takového ptáka? :o

Re: Pečený krocan podle Ramsaye

PříspěvekNapsal: 27 říj 2012, 15:01
od Mánek
No jo, já myslel, že v Emerice je to povinné! :AD

Protože ten pták je pro jednoho ještě větší než pro dva, pro začátek jsem tak upekl kuře. Kuře velmi dobré, do šťávy bych ale už podruhé ten citron nevymačkal. Sice ne moc, ale zhořkla a už to nebylo ono. Předtím byla jedlá velmi. No a fotka zase není...
CC