Stránka 1 z 1

Polévka galangal

PříspěvekNapsal: 05 led 2013, 22:51
od drobek
Je to původem thajská polévka, chodíme tu na ni do thajské restaurace. Nedejte se odradit a přečtěte si to i s mými poznámkami. Ona to zas není taková věda. Podle dobrozdání wydry je to vše v Praze k dostání, ostatní šiďte, já to policii nepovím.
galanga.jpg
galanga.jpg (20.36 KiB) Zobrazeno 4809 krát

Ingredience:
6 hrnků kuřecího vývaru
¾ hrnku galangal na plátky, to je bratranec zázvoru, snad může na být i ten
6 kusů citronové trávy, z dolní části a rozklepané
8 kafirových listů (podle vikipedie je kafir čirok, v restauraci do ní dávají místo toho bobkový list banan; )
2 Kuřecí prsa nakrájíme na 2,5 cm kostky
1,75 hrnku čínských hub (klidně žampiony a tak banan; )
1 pražená Thai chile, rozdrcená (klidně vynechte, nebo dejte něco jiného pálivého banan; )
1/3 hrnku rybí omáčky
3 ½ lžíce limetkové šťávy
1 ¾ hrnku kokosového mléka
1 ½ lžíce usekaného koriandru, kdo ho nenávidí dá petrželku

Co s tím:
V hrnci dejte vařit kuřecí vývar, Galangal, citronovou trávu a v ruce rozmačkané kafirové listy. Přiveďte k varu a snižte teplotu a lehce vařte 45 minut až 1 hodinu.
Sceďte vývar a vraťte se do hrnce a dejte znovu vařit.
Přidejte kuřecí maso, žampiony a pražené thajské chilli. Vařte až je kuře hotové, asi 4 minuty.
Vmíchejte rybí omáčkou, limetkovou šťávou a kokosové mléko.
Rozdělte do misek a ozdobte koriandrem.

Poznámka, v thajské restauraci kam chodíme podávají nescezenou, citronovou trávu, bobkový list a galangal si prostě vylovíme a odložíme.

Re: Polévka galangal

PříspěvekNapsal: 06 led 2013, 03:27
od jednorožec
1 pražená Thai chile, rozdrcená (klidně vynechte, nebo dejte něco jiného pálivého

Klidně vynechte?
Ježkovy voči, vynechte co vynechat musíte, ale pálivost tam, pro Pána Jána, zanechejte. Raison d'etre!!

Re: Polévka galangal

PříspěvekNapsal: 06 led 2013, 17:09
od drobek
Protože thai chile je k nedostání v Česku, napsal jsem vynechte, nebo dejte něco jiného pálivého. Snad jsem měl vynechat slovo nebo a napsat a dejte. Fakt je, že thajská kuchyně je pálivá, dokonce moc. Polévka v restauraci kam chodíme zřejmě tuhle pálivou složku nemá, není ostrá, nebo možná tak málo, že to ani necítím.
Ale kritiku beru, jen už nebudu měnit recept, to by se Váš komentář stal nesmyslným a to nechci.