Vynikající tradiční krémová polévka, v americku velice oblíbená. Tradičně se podává s krutony, ale s baketkou nebo prostě s bílým pečivem mi stačí k večeři.
Přiznávám se, že u nás doma kaprům neholdujeme. I když vím jak se kostí zbavit,, nějak mi to zrovna nejede a připadám si jako hrdina, když kapra sním. Ovšem v Americku jsem se naučil tuhle mušlovou polévku, která může být i z ryb, dokonce i z toho kapra. Loni mně rodina donutila na Vánoce kapra udělat a pojal jsem to i s polévkou. Protože nemáme rádi chuť z vyvařené kůže použil jsem vše co jsem odkrájel pro nás, kdož nenávidíme kapří kosti, stáhnul kůži a pak vše uvařil. Obral jsem maso z kostí, vývar přecedil a ten použil jako základ polévky.
Tradičně se podává s krutony, nebo s sušenkami také s mušlovou příchutí. Ale i s baketou nebo prostě s bílým pečivem stačí k večeři.
Tady jsou psány mušle, ale dá se použít vlastně jakékoli rybí maso.
Doba přípravy – 50 minut
8 porcí.
40 dkg drcených škeblí srdcovek v plechovce (plechovkách jsou už uvařené, ty stačí jen prohřát), nebo přiměřené množství jakýchkoli ryb, i losos.
10 dkg neuzeného špeku (pancetta), ale i uzený bůček vyhoví, na kostičky nakrájený
1 šálek jemně pokrájené cibule
1 šálek drobně nakrájeného řapíkatého celeru
2 šálky brambor na kostky tak 1 cm
1 šálek drobně nakrájené mrkve
3/4 šálku másla
3/4 šálku hladké mouky
1 litr smetany
2 lžíce červeného vinného octa
1 1/2 lžičky soli
mletý černý pepř na dochucení
V hrnci osmahněte slaninu, na ní zpěňte cibuli. Přidejte celer a mrkev, lehce osmahněte (orestujte) přidejte vodu z plechovek s mušlemi, nebo váš rybí vývar a přidejte vodu aby vše pokryla, přidejte brambory a vařte na mírném ohni do měkka.
V druhém hrnku rozpusťte máslo, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku. Přidejte smetanu a za stálého míchání povařte do zhoustnutí (pro znalce – prostě uvařte bešamel). Přidejte vše do prvního hrnce, prohřejte ale už nevařte.
Vmíchejte škeble (nebo rybí maso na drobno rozebrané) těsně před podáváním ale nevařte, škeble by ztvrdly. Dochuťte octem, solí a pepřem.