Caesar salát - originál recept
Napsal: 02 srp 2011, 22:23
Těžko se stanete nadšencem Caesar salátu, pokud jste ho jedli jen v restauraci s levným olejem, kupovanými krutony, česnekovým práškem a podivným sýrem! Ale co je úžasný salát, když je připraven z opravdu čerstvých surovin.
Tady vám předkládám opravdu originál, jak ho dostala Julia Child od Rozy, dcery mistra, který ho vytvořil.
Pokud je vám libo trochu historie, račte se kouknout sem: http://novarestauracepraha.wordpress.com/2011/03/04/historie-caesar-salatu/
Tak a jde se na věc!
Ingredience:
1 nebo 2 čerstvé mladé římské saláty
2 velké stroužky česneku
Asi 3/4 šálku extra panenského olivového oleje
sůl
Čerstvě mletý pepř
2 šálky česnekových domácích krutonů, recept níže
2 vařená vejce, recept níže
Šťáva z 1 citronu
Několik kapek omáčky Worcestershire
1/4 šálku toho nejlepšího dováženého a původního parmezánu, čerstvě nastrouhaného
Postup:
Salát:
Umyjte a osušte salát. Když píšu osušit, myslím opravdu osušit, voda na listech by rozředila zálivku. Natrhejte malé lístky do poloviny či třetiny křížem, samostatné velké listy oddělte od centrálního žebra, to vyhoďte a natrhejte list na poloviny nebo třetiny. Salát dejte do salátové mísy vytřené česnekem, přikryjte navlhčeným papírovým ručníkem a dejte do lednice.
Česnekové krutony:
Utřete česnek s 1/4 lžičky soli, pak přidejte 3 lžíce oleje. Dejte do pánvičky a na mírném ohni přidejte nakrájený chléb, opečte krutony, za stálého míchání, nadhazování a otáčení do lehce zlatova. Vysušte na talíři na papírových ručnících.
Vejce:
Propíchněte větší konce vajec špendlíkem nebo jehlou aby nepraskly a dejte je do hrnce s vařící vodou. Vařte přesně 1 minutu, pak je vyndejte a okamžitě schlaďte ve vodě s ledem, abyste zastavili var. Takhle uvařeným vajíčkům se v originále anglicky říká coddled, rozmazlené. Žloutek i bílek je jen tochu povařený, stále tekutý. Hodně se dnes používají jen žloutky, syrové.
Poznámka: je možné připravit několik hodin předem.
Dokončení salátu:
Nalijte 3-4 lžíce oleje na salát a promíchejte. Posypte 1/4 lžičkou soli, trochou čerstvého pepře a znovu dobře promíchejte. Vymačkejte na to citronovou šťávu, přidejte 6 kapek Worcestershire, přidejte vejce a opět dobře promíchejte. Ochutnejte a dokořeňte dle chuti. Krátce promíchejte se sýrem a nakonec s krutony. Podávejte ihned, v originále a konečně i v nelevných restauracích míchají salát u stolu.
Poznámka
Někdy se přidávají ještě dvě utřené ančovičky, ale tvůrce, pan Caesar Cardini tvrdil, že ve Worchesteru je chuti ančoviček dost.
Dnes se přidávají na kousky kuřecí prsa, balsamický ocet, dijonská hořčice, parmská šunka a kdovíco ještě. Budiž, ať si tam dá každý co chce, ale už to není Caesar.
Tady vám předkládám opravdu originál, jak ho dostala Julia Child od Rozy, dcery mistra, který ho vytvořil.
Pokud je vám libo trochu historie, račte se kouknout sem: http://novarestauracepraha.wordpress.com/2011/03/04/historie-caesar-salatu/
Tak a jde se na věc!
Ingredience:
1 nebo 2 čerstvé mladé římské saláty
2 velké stroužky česneku
Asi 3/4 šálku extra panenského olivového oleje
sůl
Čerstvě mletý pepř
2 šálky česnekových domácích krutonů, recept níže
2 vařená vejce, recept níže
Šťáva z 1 citronu
Několik kapek omáčky Worcestershire
1/4 šálku toho nejlepšího dováženého a původního parmezánu, čerstvě nastrouhaného
Postup:
Salát:
Umyjte a osušte salát. Když píšu osušit, myslím opravdu osušit, voda na listech by rozředila zálivku. Natrhejte malé lístky do poloviny či třetiny křížem, samostatné velké listy oddělte od centrálního žebra, to vyhoďte a natrhejte list na poloviny nebo třetiny. Salát dejte do salátové mísy vytřené česnekem, přikryjte navlhčeným papírovým ručníkem a dejte do lednice.
Česnekové krutony:
Utřete česnek s 1/4 lžičky soli, pak přidejte 3 lžíce oleje. Dejte do pánvičky a na mírném ohni přidejte nakrájený chléb, opečte krutony, za stálého míchání, nadhazování a otáčení do lehce zlatova. Vysušte na talíři na papírových ručnících.
Vejce:
Propíchněte větší konce vajec špendlíkem nebo jehlou aby nepraskly a dejte je do hrnce s vařící vodou. Vařte přesně 1 minutu, pak je vyndejte a okamžitě schlaďte ve vodě s ledem, abyste zastavili var. Takhle uvařeným vajíčkům se v originále anglicky říká coddled, rozmazlené. Žloutek i bílek je jen tochu povařený, stále tekutý. Hodně se dnes používají jen žloutky, syrové.
Poznámka: je možné připravit několik hodin předem.
Dokončení salátu:
Nalijte 3-4 lžíce oleje na salát a promíchejte. Posypte 1/4 lžičkou soli, trochou čerstvého pepře a znovu dobře promíchejte. Vymačkejte na to citronovou šťávu, přidejte 6 kapek Worcestershire, přidejte vejce a opět dobře promíchejte. Ochutnejte a dokořeňte dle chuti. Krátce promíchejte se sýrem a nakonec s krutony. Podávejte ihned, v originále a konečně i v nelevných restauracích míchají salát u stolu.
Poznámka
Někdy se přidávají ještě dvě utřené ančovičky, ale tvůrce, pan Caesar Cardini tvrdil, že ve Worchesteru je chuti ančoviček dost.
Dnes se přidávají na kousky kuřecí prsa, balsamický ocet, dijonská hořčice, parmská šunka a kdovíco ještě. Budiž, ať si tam dá každý co chce, ale už to není Caesar.