Čabajské klobásy

O uzeni či sušení masa, ryb, klobásek, sýra a všeho ostatního.

Čabajské klobásy

Příspěvekod Mánek » 30 zář 2012, 08:00

Echt čabajská klobása je vyráběna z vepřového masa, pocházejícího z plemene Mangalice (2/3 libového, 1/3 bůčku). To se nejprve po přidání soli a cukru několik dnů marinuje. Následně pomleté se koření paprikou (i ona má rozhodující vliv na výslednou kvalitu), česnekem a kmínem. Pozor, opravdová čabajka nesmí obsahovat pepř. Směsí se plní přírodní střívka o délce alespoň dvacet centimetrů. Proces pokračuje zauzením na studeném kouři z dřeva ovocných stromů, končí sušením a zráním. Přelomení v ruce je znakem odpovídajícího stupně usušení.

Ingredience:
10 kg vepřového plecka nebo kýty,
2,5 dkg drceného kmínu,
18 dkg soli,
1 dkg práškového cukru,
25 dkg česneku,
12 dkg sladké papriky,
2 dkg pálivé papriky

Popis přípravy:
Maso pomeleme na mlýnku přes hrubou mlecí desku, koření rozdrtíme nebo pomeleme, rozmačkáme česnek a vše vmícháme do masa. Potom vše důkladně a na těsno naplníme do střev a necháme dva dny uležet v chladu kolem 4°C. Třetí den udíme studeným kouřem tak dlouho, dokud klobásy nezískají červenou barvu. Uchováme na chladném místě a konzumujeme pokud možno až za měsíc.

Obrázek
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Čabajské klobásy

Příspěvekod Stan » 30 zář 2012, 11:42

Dovoluji si přidat jednu podstatnou drobnost.
Plemeno Mangalica, je druh domácího prasete s dlouhou vlnitou srstí, které je vykrmováno výhradně pastvou v dubových lesích. Takže chuť jejich masa je příznivě ovlivněna jednak možností volby jídelníčku, jednak kvalitou, divokostí, zdrojů potravy. A na chuti je to znát!
No prosim! A já nejím vepřový maso!! :evil:
Stan
 

Re: Čabajské klobásy

Příspěvekod drobek » 01 říj 2012, 14:42

Ach jo Stane, je mi tě líto. :cry: Vždyť vepřové je nejzdravější a nejstravitelnější maso, ze všech mas je totiž nejpodobnější našemu vlastnímu. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Čabajské klobásy

Příspěvekod j3david » 01 říj 2012, 14:57

Taková čabajka je jedna z nejlepších buchet.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28


Zpět na Připraveno v udírně, sušičce

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků

cron

x