Vaječný koňak podle mé mámy

Vaječný koňak podle mé mámy

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 11 lis 2010, 20:53

Vaječný koňak podle mé mámy

5 žloutků
1/4 kg cukru z toho jeden vanilkový (cukru může být i trochu min)
1/4 l svařeného mléka
1/8 l rumu

Žloutky utřeme s cukrem. Následovně pomalu vléváme svařené (schlazené) mléko a šleháme šlehačem nastaveným na nejnižší otáčky nebo i rukou (má to být pěkně husté).Až je to hotovo přilijeme za stálého míchaní rum. Naplníme lahev, ale předem v potřebném množství koštujeme.

Je to recept uvedený na přání jednoho našeho člena.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1101
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Vaječný koňak podle mé mámy

Příspěvekod iva » 11 lis 2010, 22:55

můj recept by se dal nazvat "Vaječný koňak podle mé tchýně". Je mnoha léty vyzkoušený a když koňak dobře schováte, i po roce je jako čerstvý...
8 žloutků šlehám ručním šlehačem s 35 dkg cukru (z toho 40 g vanilkového), přidám 1 litr svařeného mléka, promíchám a postupně přilívám cca 1/2 litru lihu 96% (dle chuti). Nechám cca 3 dny odležet a případně doliju líh. Nejlepší je pak po 3 týdnech odpočinku.
Uživatelský avatar
iva
Grillman
 
Příspěvky: 137
Registrován: 05 lis 2010, 10:06
Bydliště: Oleška - Středočeský kraj

Re: Vaječný koňak podle mé mámy

Příspěvekod drobek » 12 lis 2010, 15:31

Děkuju Ivo, v této zemi Tuzemák nedostanu, jen samé speciality Z Puerto Rica či západní Indie. No a jezdit pro rum do Čech by se poněkud prodražilo asi tak o 1400 dolarů za litr. Víc přivézt bez cla nesmím. Takže líh, děkuju.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Vaječný koňak podle mé mámy

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 12 lis 2010, 15:37

Drobku, rum muzes vzit jaky chces. Mozna i bily je jemnejsi chuti.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1101
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Vaječný koňak podle mé mámy

Příspěvekod iva » 13 lis 2010, 13:02

taky si myslím, že bílý rum je vhodný. Já dávám 96% líh, protože mám k němu zatím snažší přístup než k Tuzemáku a je "plnotučný", takže výsledný vaječňák má pěknou sílu. :lol:
Uživatelský avatar
iva
Grillman
 
Příspěvky: 137
Registrován: 05 lis 2010, 10:06
Bydliště: Oleška - Středočeský kraj


Zpět na Zlomaxova rubrika o chlastu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

x