Stránka 1 z 3

Kuře pečené pod cihlou

PříspěvekNapsal: 27 led 2011, 00:00
od drobek
Ingredience, na 4 porce
1 kuře, asi 1 1/4 - 1 1/2 kg
sůl a pepř
olej
3 stroužky česneku, utřené
1 lžíce posekaného čerstvého tymiánu
1/8 lžičky drceného chili
šťáva z 1 citrónu
malé červené brambory (pokud možno), asi tak pro čtyři lidi, nakrájené na plátky 2 cm silné
čerstvá usekaná petrželka
Obrázek

Postup
Ze všeho nejdřív je třeba připravit kuře " na motýla", nevím jak se tomu v Česku říká, takhle je to doslovný překlad.
Položte kuře na prsa (ne na svoje ;) ) a nůžkami na drůbež vystřihněte páteř. Pak kuře rozložte naplocho, prsy navrch a pěstičkou ho upravte naplacato.
Takhle připravené kuře je dobré i na pečení v troubě, propeče se totiž stejnoměrně, jen halt tu nádivku není kam nacpat ;)
Pak kuře osolte a opepřete.
Na pánvi s kovovým držadlem rozehřejte olej až se z něj začne kouřit, na něj dejte kuře kůží dolů a zatěžkejte cihlou. To v originále, kastrol s vodou poslouží i v paneláku. Pečte asi 25 minut, až je zespodu hezky hnědé.
Smíchejte 2 lžíce oleje, česnek, 1 1/2 lžičky tymiánu, chilli, citrónovou šťávu a pepř.
Až je kuře hezky zlatohnědé vyndejte ho z pánve a dejte stranou. Slijte tuk a do pánve rozložte brambory, posolte, popepřete a posypte zbylým tymiánem. Na to dejte kuře kůží nakoru a potřete ho připravenou směsí.
Pečte v troubě při 230°C (450°F) až je kuře propečené, teploměr by měl v prsou naměřit 70°C (160°F), a pak ještě tak 10 – 15 minut.
Pak kuře vyndejte na prkénko a pánev s bramborami dejte ještě na 10 – 15 minut do trouby. Kuře naporcujte, dejte na talíře, k tomu brambory posypané petrželkou a dílky citrónu.
Je složité, ale výsledek je úměrný námaze. Aspoň podle mně.

Re: Kuře pečené pod cihlou

PříspěvekNapsal: 27 led 2011, 08:36
od jaga
hmmm, pochvalně mručíme, krásný recept banan; ...tuto neděli bude nadívaná kachna dle Mánka, příští toto kuřátko naplacato, snad z toho nezdrůbežíme :) děkuji a zdravím BB

Re: Kuře pečené pod cihlou

PříspěvekNapsal: 27 led 2011, 09:32
od kikimor
Malá rada pro ty, kdo ji neznají. Den předem vezmu 3 litrový kyblík s víkem, naplním ho do 2/3 vodou a přidám 2 plné hrsti soli a půl hrsti cukru. Rozmíchám, vložím kuře(musí být potopené), zakryji víkem a dám do druhého dne do ledničky. Kuře vyndám, neoplachuji a pozor už NESOLÍM. Dám do kastrolu, nepodlévám, nekořením, přikryji pokličkou a na 180°C peču tak 30 minut, podle velikosti kuřete. Potom odklopím a potřu rozpuštěným máslem smíchaným s kořením podle zvyku a chuti stolovníků. Možno použít olej s bylinkami, sádlo s kmínem, máslo se sardelovou pastou(nevím proč, rybina není cítit),prostě jaký kdo má zvyk. Kuře při porcování je červeno růžové(nebát se, že není upečené), jemné chuti a jde krásně od kosti. Vůbec nejlepší je ho takto předpřipravit pro smažení v trojobalu.
Tuto fintu jsem okoukal v dobách minulých, kdy se ve městech chodilo do Pipigrilu a za výkladní skříní se ve třech řadách nad sebou točila zlaťounká kuřátka. Takovouto předpřípravu dělal můj kamarád a na kuřátka se sjížděli lidé z širokého okolí.
No a k výše zmíněnému receptu od drobek.
Jednoduché a výborné. Jdu naložit kuře.

Re: Kuře pečené pod cihlou

PříspěvekNapsal: 27 led 2011, 11:41
od parles
Nojo, ale to není pod cihlou! Ale je to zajímavé. Samozřejmě po odklopení a potření chutěma pečeš dál až do změknutí, že? Za tu půlhodinu to přece nemůže být měkké, i když to bylo naložené! Nebo ano?

Re: Kuře pečené pod cihlou

PříspěvekNapsal: 27 led 2011, 12:47
od Manana
Tento postup přípravy pochází z Kavkazu, nejpravděpodobněji z Gruzie, a tam to nazývají kuře tabako nebo kuře tabaka.
Pro srovnání: http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/vareckou-po-mape/co-maji-radi-v-gruzii-kure-tabaka_84182.html, nebo http://alenkyfood.blog.cz/0801/kure-tabaka.