Suroviny:
500 g bůčku
500 g brambor
200 ml jablečné šťávy
500 ml kalvados
Sůl
Pepř hrubě tlučený
Marináda:
2 – 5 ostrých papriček
50 g čerstvého zázvoru
1 citron
1 KL medu
3 – 5 zoubků česneku
Petržílka – nať
Šnitlík
Tymián
Zázvor oloupeme, ustrouháme spolu s česnekem. Doporučuji na struhadlo položit pečící papír a vesele strouhat, nemusíme umývat. Papričky jemně posekáme. Vše smícháme se šťávou z citronu a medu. Namatláme na maso a necháme v lednici min. 3 hodiny odpočinout.
Brambory oloupeme, pokrájíme na silnější plátky a dáme povařit v osolené vodě. Vaříme do poloměkkka – nebo do polotvrda – dle vůle každého.
Troubu (ta trouba – nikoliv člen domácnosti)) rozpálíme na 150 stupňů Celsiových. Vložíme maso a pečeme 60 – 90 min. Občas podléváme jablečnou šťávou. Po dobu přípravy v pravidelných intervalech se podléváme kalvadosem. V případě, že kolem nás začne naše drahá polovička podezíravě kroužit, přitiskneme hrdě na prsa (etiketou výrazně do výše očí – jejích) nádobu s jablečnou šťávou.
Ke konci pečení maso obložíme brambory, osolíme, posypeme solí, pepřem a dopečeme do zrůžovění brambor. Vytáhneme z trouby a posypeme posekanou zelení.
Podáváme se zeleninovým salátem: http://www.labuznik.com/recept/salat-zeleny-a-bily/