Úžasný chleba bez hnětení, bez pekárny a téměř bez práce

Úžasný chleba bez hnětení, bez pekárny a téměř bez práce

Příspěvekod j3david » 04 led 2013, 16:45

Tímhle dílem mne překvapila švagrová které tímto upřímně děkuji. Kopíruju to sem tak jak to sama sepsala. I když domácí pekárnu pokládám za výborný nástroj, od doby kdy jsem vyzkoušel tento recept se už na ni jen práší.

CHLEBA BEZ HNĚTENÍ

Pozn.1: Chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak
v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků je čas, který vám to zabere, abyste
se nelekli, že je to moc složité.
Pozn.2: Ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovaí: mísu, gumovou stěrku, hrnek
250ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv
zavíratelné objemu cca 2l).
Pozn.3: Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15Kč. Já peču rovnou dva zárověň, protože sami
poznáte, že jeden nikdy nestačí ani zchládnout.
Pozn. kolegy: Z mísy vyklopit rovnou do pekáče „Žádny srani s mladou pani!!!“ Něco na tom bude,
ještě jsem ale nezkoušela, tak dejte vědět, co vám při tomto postupu vypadne z trouby.


Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
- 3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé chlebové, špaldové
atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
- 1 lžička sušeného droždí ( na dva chleby rozdělím napůlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2
lžičky na každý chleba)
- 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky)
- 1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)
- Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…
Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak
dál pracuje).
Vznikne tohle nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou:
snap.jpg
snap.jpg (27.92 KiB) Zobrazeno 192687 krát

…………………………………………………………………… 1min před odchodem do práce ještě nikoho nezabila ☺


Tohle na vás čeká po 8-12ti hodinách:
(Ale když je hlad, vrhnu se na pečení i po 6ti,
všechno je to o teple pro to těsto a jak moc se
případně smíříte s drobným neúspěchem ve
formě hutnějšího chleba.)
snap.jpg
snap.jpg (16.64 KiB) Zobrazeno 192687 krát



Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou
stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme
na placku cca 2-4cm tlustou.
snap.jpg
snap.jpg (18.32 KiB) Zobrazeno 192687 krát

……………………………………….. 1min práce, necháme 15min odpočívat.


Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“:
snap.jpg
snap.jpg (18.63 KiB) Zobrazeno 192687 krát

…………………………………….. 0,5min práce. Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat.
Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní
necháme nahřát pekáč s pokličkou.


Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase nahoru něčím posypat.
snap.jpg
snap.jpg (17.45 KiB) Zobrazeno 192687 krát

…………………………………….. 0,5min práce

Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15min
snap.jpg
snap.jpg (67.6 KiB) Zobrazeno 192687 krát

Ty 3 minuty práce stojí za to!!!
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Úžasný chleba bez hnětení, bez pekárny a téměř bez práce

Příspěvekod Mánek » 04 led 2013, 18:06

Tenhle chleba jsem zkusil upéct, ale bohužel jsem měl nějaké chcíplé droždí a taky mouka byla kupovaná chlebová celozrnná směs, takže se mi upeklo něco, z čeho by se po provrtání diamantovým vrtákem a naražení topůrka mohl stát krásný a výkonný sekeromlat... :AB

Ale jeden se nevzdává a jak zase budu doma sám, zkusím to znovu, protože už jsem si udělal zásobu nového a živého droždíčka i nové mouky! :AD
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Úžasný chleba bez hnětení, bez pekárny a téměř bez práce

Příspěvekod j3david » 04 led 2013, 18:08

Já musím říct a pochlubit se že jsem zabodoval hned napoprvé. Droždí jsem použil sušené a přidal jsem sušenou cibuli.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Úžasný chleba bez hnětení, bez pekárny a téměř bez práce

Příspěvekod monca » 11 kvě 2018, 09:18

Super, díky. Mám ráda změny...jakmile jsme pořídili pekárnu, začala jsem kupovat i připravené směsi. Ale to není ono, tohle je "to pravý"..!!! Trochu jsem ho přichytla, ale to se časem vypiluje. Ještě se z něj kouří....! Ochutnávka...mňam! Díky
Přílohy
IMG_20180511_092138.jpg
Uživatelský avatar
monca
Učedník
 
Příspěvky: 2
Registrován: 11 kvě 2018, 08:31

Re: Úžasný chleba bez hnětení, bez pekárny a téměř bez práce

Příspěvekod monca » 11 kvě 2018, 10:05

A mouky mám půl na půl hladkou a žitnou...díky moc, jsem nadšená!
Uživatelský avatar
monca
Učedník
 
Příspěvky: 2
Registrován: 11 kvě 2018, 08:31

Další

Zpět na Chléb, rohlíky, topinky a jiné pečivo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x