Stránka 1 z 1

Kluzky (kluski)

PříspěvekNapsal: 09 led 2011, 11:43
od Mánek
Pravdou je, že slezské kluzky se v polštině píší trošku jinak, jako "kluski". Takže google je tak nějak nenajde. :lol:

klu.jpg
klu.jpg (4.32 KiB) Zobrazeno 5131 krát

Originál:
Kluski śląskie

SKLADNIKI:
* 1kg.-ziemniaków
* 25dag.-mąki ziemniaczanej,sól

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1. Ziemniaki obrać,umyć,ugotować i zemleć.Dodać mąkę i wyrobić głatkie ciasto.Uformować z ciasta kulki i włożyć do osolonego wrzątku.Gotować do wypłynięcia.Podawać do duszonych mięs.Kluski takie można też nadziewać np.gotowanym mielonym mięsem,grzybami lub owocami.Wtedy-polane stopionym masłem lub słoninką-mogą stanowić samodzielne danie.

Překlad:
Slezské kluzky

Suroviny:
1000 g brambor,
250 g bramborového škrobu,
sůl

Příprava:
Brambory umyjeme a uvaříme ve slupce. Vystydlé a zbavené slupek je pomeleme na masovém mlýnku, přidáme škrobovou moučku a osolíme. Vypracujeme na hladké těsto, ze kterého tvoříme kuličky. V hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a kluzky v ní mírným varem vaříme, dokud nevyplavou. Podáváme je k dušeným masům, případně je můžeme nadít tepelně upraveným mletým masem, houbami nebo zeleninou. Potom je, polité rozpuštěným máslem nebo osmaženou slaninou, podáváme jako samostatný pokrm.

HP

Re: Kluzky (kluski)

PříspěvekNapsal: 09 led 2011, 14:15
od Dag
Milý Mánku, také jsem je kdysi dělala a jsou to opravdu kluzké kluzky.Běhaly na talíři jakoby byly živé.

Re: Kluzky (kluski)

PříspěvekNapsal: 09 led 2011, 14:37
od Dag
Mánku, před několika dny pekla moje dcera podle tvého receptu -Tvrdý suchar, ovocný chlebíček- dvě neobyčejně lahodné šišky. Recept jsem našla, ale byla bych ráda, kdyby ho našli i ostatní. Nemohl bys ho přenést i sem?

Re: Kluzky (kluski) Dag,

PříspěvekNapsal: 09 led 2011, 19:03
od Mánek
stalo se! :)