Ryba Tikin-Xik

Ryba Tikin-Xik

Příspěvekod Manana » 18 lis 2010, 15:43

Dnes dělám yukateckou rybu Tikin-Xik, což je v červené marinádě z achiote, které se říká recado rojo.
Dá se to grilovat, ale já to budu zapékat v troubě v pekáči, tahle kategorie mi tu chybí.
Recept kopíruju z mé stránky, tedy nic nového.

Suroviny:
ryby 4 ks čerstvé,
česnek 3 stroužky,
achiote (annatto) mleté 2 vrchovaté lžíce,
kmín drcený půl lžičky,
pomeranč 1 ks,
limonek 1 ks,
epazote 1 lžíce,
olej 2 lžíce,
sůl,
papričky habanero 2 ks sušené, drcené, nebo čerstvé, opečené a najemno posekané,

Postup:
Ryby očistíme, hlavy, ploutve a ocasy necháme, otřeme je. Do boků ryb uděláme šikmé zářezy asi 2 cm od sebe.
Připravíme si marinádu Tikin-Xik: v míse smícháme třený česnek, habanero papriku, kmín, šťávu z pomeranče a limonku, olej, achiote, epazote a osolíme.
Marinádu vetřeme do zářezů a ve zbylé marinádě necháme ryby půl dne uležet.
Ryby napíchneme na klacky do tlamy a grilujeme na otevřeném ohni po obou stranách. Nebo vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme asi 50 minut.
Zajídáme tortillami či topinkami z bílého chleba, nebo mexickými bramborami, a na stůl doplníme omáčky Molcajete nebo Guacamole.

Obrázek

Obrázek
Siempre remitir a mañana lo que puedes hacer hoy.
Uživatelský avatar
Manana
Kuchař
 
Příspěvky: 60
Registrován: 05 lis 2010, 08:56
Bydliště: Šumava

Re: Ryba Tikin-Xik

Příspěvekod Mánek » 18 lis 2010, 20:17

Maňánku, krása na pohled, o chuti ani nepochybuji!
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Ryba Tikin-Xik

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 20 lis 2010, 17:58

Jaké jsi na to použil ryby? Jelikož vidím, ze se vyznáš v mexické kuchyni nebylo by špatné podat par vysvětleni. O co se jedná např. u achiote.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1101
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Ryba Tikin-Xik

Příspěvekod drobek » 20 lis 2010, 20:52

achitote.jpg
achitote.jpg (4.55 KiB) Zobrazeno 7898 krát

Achiote (Bixa orellana) je keř nebo malý strom z tropických oblastí Ameriky. Jméno pochází ze slova Nahuatl pro keř, achiotl. Je také známé jako Aploppas, a její původní název Tupi urucu. Pěstuje se tam a v jihovýchodní Asii, kde byl zaveden Španělskem v 17. století. Je nejlépe známé jako zdroj přírodního pigmentu annatto, vyráběného z ovoce. Rostlina nese růžové květy a jasně červené plody, které obsahují ostnatá červená semena. Plody jsou suché a ztvrdnou na hnědé tobolky.
Nepoživatelné ovoce se sklízí pro jeho semena, která obsahují annatto, také zvané bixin. Ten může být extrahován mícháním semen ve vodě. Používá se na barvení potravin, jako jsou sýry, ryby a olivový olej. Prodává se jako pasta nebo prášek pro kulinářské využití, především jako barvivo, známé jako "achiote", "annatto", "bijol," nebo "doce pimentão." Je hlavní přísada v Yucatecan recado směsi koření Rojo, nebo "achiote pasty." Semena jsou umletá a používají se jako jemně ochucené a barevné látky v Latinské Americe, jamajské, Chamorro a filipínské kuchyni. Annatta se těší rostoucí oblibě jako přírodní alternativa k syntetickým potravinářským barvivům. Má výraznou chuť jemu vlastní, a může být používáno pro barvu a chuť rýže místo mnohem dražšího šafránu. Je to důležitá součást cochinita pibil, pikantního vepřového pokrmu populárního v Mexiku.

Tolik Vikipedia.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Ryba Tikin-Xik

Příspěvekod Manana » 20 lis 2010, 22:07

Drobku děkuju za achiote, jinak o něm mám pár slov na mé stránce http://www.manana.cz/vareni/zprava_show.php?&id=22 v Ranci surovin.
Švejku ty ryby jsou pstruzi, dá se to dělat z makrel, mojarry, huachinanga (red snapper) a jiných podobné velikosti.
Siempre remitir a mañana lo que puedes hacer hoy.
Uživatelský avatar
Manana
Kuchař
 
Příspěvky: 60
Registrován: 05 lis 2010, 08:56
Bydliště: Šumava


Zpět na Ryby

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

x