Stránka 1 z 3

Smažený cejn bez kostiček

PříspěvekNapsal: 27 dub 2013, 18:07
od Mánek
Kdo aspoň trochu zná ryby ví, že cejni jsou mezi rybářským lidem řazeni k nejméně populárním rybám (tedy alespoň co se týká jejich konzumace). Mají poměrně hodně drobných mezisvalových kostiček, což je obzvláště u menších ryb dost podstatný problém. Napadlo mně tedy použít osvědčený postup při přípravě filetů z kapra a kostičky prokrájet. Jenže cejn je poměrně plochá ryba, takže po sfiletování to vypadá, že nám do pusy nezbylo ani do děravého zubu. Zkusil jsem tedy postup trošku pozměnit a rybu jsem prořezal zvenku. Po usmažení jsem konstatoval, že po drobných kostičkách nezůstala ani stopa a z ryby po snězení zůstala jen páteř a žebra.

Suroviny:
4 cejni,
sůl,
granulovaný česnek,
hladká mouka,
špetka pálivé papriky

olej na smažení

Příprava:
Očištěné a vykuchané ryby pečlivě vymyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Položíme je na prkénko a na hřbetní partii příčně prokrájíme řezy vzdálenými od sebe 1 až 2 milimetry až k páteři, od konce břišní dutiny řezy vedeme přes celou rybu.

Obrázek

Takto vypadá prokrájená ryba po rozevření zářezů:

Obrázek

Rybu pečlivě osolíme, očesnekujeme a opaprikujeme ze všech stran a sůl, česnek i papriku vetřeme i do zářezů.

Obrázek

Ryby protáhneme hladkou moukou

Obrázek

a přebytečnou mouku z ryb oklepeme. Vložíme je do vyšší vrstvy rozpáleného oleje

Obrázek

a smažíme dozlatova.

Obrázek

Jako přílohu jsem použil glazovanou mrkev s hráškem a bylo to super.

HP

Re: Smažený cejn bez kostiček

PříspěvekNapsal: 28 dub 2013, 11:51
od parles
Ano, tohle je bezva, mohu to potvrdit. Už takhle dělám malé kostnaté ryby pár roků! Nápad ale není z mé hlavy, viděl jsem totiž kdysi pár videoreceptů z asijské kuchyně, kde se používá hodně malých ryb a tam to takhle dělali. A později jsem to viděl na TV Paprika v maďarských receptech.

Re: Smažený cejn bez kostiček

PříspěvekNapsal: 28 dub 2013, 12:07
od Mánek
Pokud máš na mysli ten díl Rybářské latiny, kde smažil s bráchou dunajské cejny, tak ten jsem viděl taky. Jenom je neprořezával tak najemno, spíš je jen nařízl několika zářezy. Ale v podstatě mě to na tuhle myšlenku navedlo, tak jsem to zkusil a funguje to. :)

Re: Smažený cejn bez kostiček

PříspěvekNapsal: 28 dub 2013, 13:00
od parles
Rybářská latina, to je ono! Ale máš pravdu, Maďaři ty ryby prořezávali asi proto, aby se jim nekroutily na pánvi a ochucení lépe proniklo dovnitř.

Re: Smažený cejn bez kostiček

PříspěvekNapsal: 28 dub 2013, 13:55
od Brutzel-Svejk
Cejny (Brassen) jsem zazil v Holandsku. Velke jako talire. Daval jsem je kamosovi delal z toho karbanatky. Tvuj recept nekdy zprubnu, Vzdy mi vadily ty kustky.