Grilovaný kapr pro celou rodinu

Grilovaný kapr pro celou rodinu

Příspěvekod Mánek » 17 zář 2012, 11:23

V mých nespavých nocích, kdy se zmítám mezi bdělým stavem a polospánkem, mne napadají ty nejlepší myšlenky. V tomto podivném rozpoložení se mi povedlo již mnohokrát najít řešení problémů, které jsem v bdělém stavu řešil i celý den. Dnes mne napadlo, jak připravit kapra na gril tak, aby se dal servírovat i dětem bez obavy, že mohou spolknout kost. Neříkám, že je to nutně můj vynález, možná se jen vynořila vzpomínka na něco, co jsem někdy slyšel nebo četl, ale myslím si, že není na škodu to tady ventilovat. V receptu je napsané "koření na ryby podle chuti". Já si dělám koření sám, ale přesný popis se asi nedovíte. Ne že bych to tajil, ale poměry jsou pokaždé jiné. Jako základ používám směs sušené zeleniny, kterou si připravuji na zimu. V sušičce tak skončí mrkev, petržel i s natí, celer i s natí, libeček, cibule, rajčata, paprika, něco maličko chilli papriček a česnek. Vše poté rozdrtím na prášek v sekacím robotu, doplním trochou mletého kmínu, a tuto směs používám i na základ koření na ryby. Navíc přidávám čerstvě nastrouhanou citronovou kůru, drcené fenyklové semínko, oregano, někdy i kopr. Sůl nedávám do ničeho, protože natahuje vodu a směs by mohla zplesnivět.

Ingredience:
1 kapr (nebo 2 kapří půlky s kůží),
koření na ryby podle chuti,
citron,
pepř,
sůl (pokud ji již neobsahuje koření),
olej

Popis přípravy:
Vykuchaného, vymytého a osušeného kapra zbaveného hlavy seřízneme podél páteře na dvě půlky i se žeberními kostmi (pokud si koupíte kapří půlky, většinou je v každé polovina páteře, protože ryby se průmyslově porcují rozřezáním pilou). Kapří půlky zbavíme ploutví i s kostmi a vyřízneme žebra i s případnou páteří.

Obrázek

Oddělíme ocasní část v místě, kde končí břišní dutina

Obrázek

a oddělíme břišní část v místech, kde končily žeberní kosti.

Obrázek

Tím dostaneme tři části z každé poloviny: břišní, kde není ani jedna kostička a které použijeme pro děti, hřbet a ocas, které prokrájením http://manek.ex-bloguje.cz/798886-video-k-priprave-rybiho-filetu-bez-kosti.php zbavíme drobných kostiček a použijeme je na pokrm pro dospělé. Břišní část příčně nakrájíme na proužky

Obrázek

a seříznutím je zbavíme kůže http://manek.ex-bloguje.cz/798890-odstraneni-kuze-z-porci-kapra-video.php. U ocasní a hřbetní části to není žádoucí, protože kůže drží maso pohromadě po překrájení kostiček. Maso pokapeme citronovou šťávou, posypeme kořením na ryby a případně osolíme. Proužky z břišní části stočíme od nejtenší vrstvy masa do roládek a napíchneme je na špejle.

Obrázek

Všechny porce vložíme do hluboké misky nebo talíře, přelijeme olejem a necháme nejméně půl hodiny marinovat.

Obrázek

Marinované rybí maso grilujeme na středně rozehřátém grilu cca 4-10 minut z každé strany (záleží na tloušťce porcí, teplotě a použitém grilu), porce pokládáme na gril nejprve kůží dolů.

Obrázek

Jako přílohu můžeme použít pečivo, nebo si ogrilujeme rozpůlené brambory uvařené předem ve slupce.

Obrázek

HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Grilovaný kapr pro celou rodinu

Příspěvekod drobek » 17 zář 2012, 14:50

Teda Mánku, klobouk dolů CC (a vidličku do ruky!) tohle je něco. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Grilovaný kapr pro celou rodinu

Příspěvekod Mánek » 17 zář 2012, 17:52

Abych dnes měl spavou noc, stavil jsem se na pár piv a beru do ruky státem zapovězenou láhev Tuzemáku, který má tu "zlou" nálepku, a jdu si udělat noc. :D

PS: Bez obav, zítra vidět budu a naživu mně najdete ještě za hodně, hodně dlouho! :AD :AE :AF
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Grilovaný kapr pro celou rodinu

Příspěvekod Mánek » 17 zář 2012, 17:55

Jinak bych ještě podotknul, že takhle naporcovanou rybkou nemusí být nutně kapr, a navíc se nechá použít i třeba na smažení, pečení a podobně. Budete překvapeni, jak si rychle děti zvyknou na konzumaci ryb, když jsou podávány ve správné úpravě a bez blbých keců o kostech! :D

MOTTO: NIKDY NENARAZÍTE NA NECHUTNOU RYBU, NARAZILI JSTE POUZE NA MIZERNÉHO KUCHAŘE!!!
HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Grilovaný kapr pro celou rodinu

Příspěvekod parles » 17 zář 2012, 22:35

Mánku, je vidět, že v tvých nespavých nočních hodinách nemarníš čas! Dovedl jsi k absolutní dokonalosti rozborku kapra (nebo jiné ryby). Já taky vždycky vybírám maso z ryby pro děti z žeberní části, ale ještě mne nenapadlo udělat to zasyrova. A to prořezání kostiček ypsilonek je taky bezva věc! Dříve, než jsem to poznal, jsem vždy říkal, že nejdůležitější je, neudělat si v rybě bordel, protože když se opatrně a postupně rozdělí, tak jde většina kostí odstranit ještě na talíři. No a zadařilo se, jsme všichni rybožrouti! :AD
To nejlepší teprve přijde!
Uživatelský avatar
parles
Grillmeister
 
Příspěvky: 195
Registrován: 05 lis 2010, 08:21
Bydliště: Děčín

Další

Zpět na Ryby

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

x