Grilované ptáčky
Grilovaná verze oblíbeného jídla, vlastně hned několik. Recept je se sýrem a bylinkami, ale dejte tam klidně cokoli. Vtip receptu není v náplni, ale další úpravě.
1/2 kg masa na ptáčky, připraveného obvyklým způsobem, tedy tenké a dobře naklepané plátky.
1/4 hrnku oleje
Přiměřeně plátků tvrdého sýra, měla by to být Fontina, je trošku nasmrádlý, ale klidně tam dejte ten co máte doma.
Lístky čerstvé bazalky, ale není-li náhle doma, dejte tam jiné bylinky, bude to mít trošku jinou chuť. No a co?
1 hrnek balsamicového octa
další 1/2 hrnku olivového oleje
Esence (viz suché směsi) Pokud ji nemáte, tak to jen posolte a opepřete.
3 stroužky rozdrceného česneku. Nebo víc. Nebo i míň.
Plátky masa potřete olejem, to je ten 1/4 hrnek na seznamu, posypte Esencí. Na to položte sýr a na něj lístky bylinek.
Zamotejte to jako španělský ptáček, a svažte kuchařským provázkem, nebo spíchněte kovovými jehlami. To aby to nepřehořelo tak snadno. Udělejte si marinádu z oleje (1/2 hrnku), octa a česneku. Do igelitového pytlíku dejte ptáčky, zalijte marinádou, uzavřete a marinujte do druhého dne v lednici. Tu a tam, když jdete kolem, tím zatřepte.
Hodinu před grilováním vyndejte z lednice aby se to ohřálo. Grilujte až je to uvnitř hotovo, asi 12 minut po každé straně, až sýr zprostředka začne téci. Tak poznáte, že je to hotovo až doprostřed. Ovšem můžete taky použít teploměr, že.
Podávejte s grilovaným chřestem a opékanými bramborami, celá spousta jich je v sekci příloh.