Stránka 3 z 5

Re: Mongolské hovězí (mongolian beef)

PříspěvekNapsal: 12 led 2013, 10:27
od Mánek
Jj, většina potravin, dříve opovrhovaných jako strava chudých (viz např. kaviár!), je dnes dražší než celý krám... :(

Re: Mongolské hovězí (mongolian beef)

PříspěvekNapsal: 21 led 2013, 16:14
od drobek
Tak jsme si zašli do té Thajské restaurace v sobotu a ejhle. Mongolské hovězí nebylo s natí zelených cibulek, ale s proužky paprik, zelených i červených, na dobrotě to neubralo, ale ani nepřidalo. Chci tím říct, že fantazii se meze nekladou. ccc
Nudle které k tomu podávají jsou křupavé a tak jsem se zeptal jak to dělá. Jsou to skleněné rýžové nudle, za syrova spíš dráty než poživatina. On je nevaří ve vodě, jak by se dalo čekat, ale hodí je do hodně moc horkého oleje, na pár vteřin. Ale pozor, olej okamžitě vzkypí a neopatrným hrozí ošklivé popálení. Olej používá z burských oříšků, teda podzemnice olejné, ten ze všech olejů nejlíp snáší vysokou teplotu. aaa

Re: Mongolské hovězí (mongolian beef)

PříspěvekNapsal: 02 úno 2013, 12:03
od Mirďa
Pořád se na tento recept chystám a zřejmě tento víkend na něj dojde řada. Jen takový dotaz, když jde to maso do woku až úplně poslední, jak dlouho jej ve woku nechat? Respektive, než tam maso dám, má se nechat voda z sosu vyvařit a počkat až se varem sos zredukuje a pak jen na dvě tři minutky přihodit maso?

Re: Mongolské hovězí (mongolian beef)

PříspěvekNapsal: 02 úno 2013, 17:11
od drobek
Tak má vlastní zkušenost. Zapomněl jsem koupit hnědý cukr a dal jsem místo něj tmavou melasu. Konečně, je to to samé, jen jedno teče a druhé se sype.
Dělal jsem to s paprikami, ne s cibulkami. Takže, namíchal jsem co tam patří, přidal Céčka cibule a nudličky papriky a hned dal maso obalené ve škrobu. Ten to zahustí sám. Pak už jen míchat a pražit, smažit jak se česky řekne vaření v woku??
Je otázka jak se pozná kdy je maso měkké. Je to hnědé, takže změna barvy se nepozná, přitom tohle maso je dlouho tvrdé, pak na chvíli změkne a pak začne znova tvrdout. Já to vyřešil šalamounsky, vytáhl jsem jednu masovou nudli a kousnul do ní.
Halt nejsem mistr, ti to poznají na pohled. ddd

Re: Mongolské hovězí (mongolian beef)

PříspěvekNapsal: 02 úno 2013, 17:40
od Mirďa
Takže v podstatě se to vše nahází do voku, přivede k varu a soustavným zkoušením tuhosti masa se najde ta správná chvilka.
Již chystám ingredience, tak jsem zvědav co z toho bude. Každopádně na přání ženy dodám klíčky a bambus, no a k tomu bude rýže Basmati. Tudíž skoro jiný recept. Mi hlavně šlo o to, jestli se opravdu nemá nejdříve zprudka orestovat maso a potom přidat zbytek. inu cca za hodinku a půl budu znát výsledek, jak to dopadlo!